Strah od novih nereda u Fergusonu

Ferguson, gradić nadomak St Louisa, u američkoj saveznoj državi Missouri, očekuje da li će porota podići optužnicu protiv policajca, bijelca, koji je usmrtio nenaoružanog tinejdžera Michaela Browna, Afroamerikanca. Strahuje se od novih nereda na ulicama toga grada nakon odluke, ali i u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama, sličnih onima u augustu, nakon ubistva.

Debbie Wolfson, iz obližnjeg Bridgetona, upravo je kupila svoj prvi pištolj.

“To sam htjela s obzirom na nemire, kako bih se osjećala sigurnije. Ja sam optimist, znam da lokalni čelnici traže mirne proteste, ali moramo se pripremiti za najgore”, kazala je ona.

Obučava se u prodavnici naoružanja, u kojoj su svi termini za obuku zauzeti do Nove godine.

Od pištolja do sačmarice

“Vrlo smo zauzeti s obučavanjem ljudi, što je dobro, jer je 60 do 70 posto naših kupaca u posljednje vrijeme prvi put kupilo oružje. Želimo ih obučiti kako bi imali odgovorne vlasnike oružja”, ističe vlasnik prodavnice Steven King.

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić, koji se javio iz Fergusona, navodi kako je u ovoj radnji u prvih 15 dana novembra prodano osam puta više naoružanja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Vlasnik govori o najtraženijim vrstama oružja.

“Kupuju sačmarice za ličnu odbranu, sportske puške, manje pištolje, koje mogu skriveno nositi sa sobom, ili veće naoružanje za odbranu kuće, veći revolver i poluautomatski pištolj”, rekao je King.

Zbog mogućnosti izbijanja nereda, guverner savezne države Missouri Jay Nixon proglasio je vanredno stanje uoči odluke velike porote u slučaju policijskog ubistva afroameričkog tinejdžera Browna.

Daske na prozorima

“Policajci savezne države Missouri, oblasti St. Louis i gradske policije djelovat će pod zajedničkom komandom radi zaštite građana i imovine. Nacionalna garda jeste i bit će dio našeg plana za nepredviđene situacije. Garda će biti na raspolaganju kada se utvrdi da je neophodno da pruži potporu lokalnim snagama sigurnosti. Jednostavno rečeno – mi moramo biti i bit ćemo u potpunosti pripremljeni”, govori Nixon.

Isto misle i vlasnici nekih trgovina u Fergusonu. Drvenim pločama pokrivaju se brojni izlozi lokalnih dućana.

“Ljudi su zabrinuti da će stvari krenuti na loše ovdje, u Fergusonu. Ne vjerujem da će se išta dogoditi, ali ipak stavljamo ove daske da se prozori ne mogu razbiti. Mislim da će sve biti dobro”, kaže stolar Robert Piskoleck.

Veliki broj manjih dućana je zaštićen još od augusta, kada je došlo do prvih nemira i nasilja na ulicama. Na neobične oklope ovih trgovina većina se navikla. Ipak, svi nestrpljivo čekaju trenutak kada će ih moći ukloniti i nastaviti sa životima bez straha.

Izvor: Al Jazeera