Strah usporava povratak u Aden

Nakon višemjesečnih borbi, stanovništvo se vraća u jemenski grad Aden. Snage odane predsjedniku Abd Rabbuhu Mansuru al-Hadiju kontroliraju sve dijelove te pokrajine. No, povratak se ne odvija planiranim tempom, zbog straha da bi se sigurnosna situacija mogla pogoršati.

U naselju Dar Sa'd, jednom od najteže pogođenih ratom, povratnik Awad radi na popravku. Nakon višemjesečnih borbi, šteta je velika.

“Renovirali smo ovaj objekat. Morali smo ga obnoviti da bismo se imali gdje vratiti. Sve je bilo uništeno. Vratili smo se da bismo spriječili veću štetu”, kaže on.

Blizu 600.000 stanovnika Adena izbjeglo je iz tog grada tokom rata, najviše iz naselja Hor Maksar, Dar Sa'd, Kreter i Mualla.

Nekima je povratak izuzetno težak. Mnogi očekuju pomoć nakon što su im domovi uništeni. Neki nemaju vodu i struju, a problem su i mine.

Ima i pozitivnih priča

“Formirana je stručna komisija, koja će procijeniti i registrirati štetu na objektima. Imat će veliku ulogu u procjeni ukupne materijalne štete u ratu. Prema njenom izvještaju odredit ćemo način i visinu pomoći. Počet ćemo s privatnim, a zatim sa javnim objektima kako bismo privukli povratnike”, govori humanitarni radnik Adnan al-Kaf.

Pozitivne priče stižu iz naselja Kreter ili Starog Adena, kako ga ovdje nazivaju. Gotovo svi stanovnici su se vratili. Izuzev pokojeg oštećenog ili srušenog objekta, ništa i ne podsjeća na rat, a i gradska tržnica ponovo je puna.

Mnogi stanovnici Adena žele se vratiti u svoje domove. No, povratak nije samo stvar njihove želje, nego i sigurnosne situacije i obnavljanja infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera