Štrajk glađu oca najmlađeg jordanskog zatvorenika

Soleiman je ponovo uputio svoj zahtjev jordanskoj Vladi da mu omogući posjetu 18-godišnjem sinu od čijeg je hapšenja prošlo skoro tri godine (Al Jazeera)

Mahdi Soleiman, otac najmlađeg jordanskog zatvorenika u izraelskim zatvorima, štrajkuje glađu, optužujući Vladu svoje države za zanemarivanje slučaja njegovog sina.

Tim povodom odlučio se da spava pred zgradom jordanskog Ministarstva vanjskih poslova kako bi skrenuo pažnju nadležnih na potrebu interveniranja u ovom slučaju s ciljem puštanja njegovog sina na slobodu.

Soleiman je ponovno uputio svoj zahtjev jordanskoj Vladi da mu omogući posjetu sinu Mohammedu, koji ima 18 godina, a od čijeg je hapšenja prošlo skoro tri godine.

Naglasio je svoju odlučnost da nastavi sa štrajkom glađu sve dok se ne riješi slučaj njegovog sina.

Soleiman dodaje da je nedavno prebačen u obližnju bolnicu zbog ugroženog zdravstvenog stanja, ali je odbio ljekarski tretman, te da će nastaviti i dalje tako sve dok se njegov sin Mohammed nalazi iza zatvorskih rešetaka.

Komunikacija na zvaničnom nivou

Sa druge strane, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Jordana, Sabah Al-Rafi, naglasila je kako postoji komunikacija sa izraelskom stranom na zvaničnom nivou u svrhu rješavanja problema posjete ovom mladiću.

Mohammed Mahdi uhapšen je za vrijeme posjete mjestu Salfit na Zapadnoj obali tokom sukoba koji je izbio između izraelske vojske i djece, prilikom čega su djeca kamenovala izraelske vojnike.

Mahdi je predat vojnom sudu, gdje je optužen po 27 tačaka optužnice, uključujući i pokušaj ubistva i ranjavanje 18 izraelskih vojnika.

Izvor: Al Jazeera