Štrajk radnika Iberije uz sukobe s policijom

Početak štrajka u najvećem španskom avioprijevozniku Iberia obilježili su sukobi radnika s policijom u ponedjeljak.

Prvi dan petodnevnog štrajka zbog najave masovnih otpuštanja gotovo je zaustavio aviosaobraćaj na većim aerodromima u državi, a iz sindikata kompanije upozoravaju da je ovo tek početak.

Policija je, uz velike muke, pokušavala spriječiti masu da uđe na terminal madridskog aerodroma Barajas. Nekoliko njih je u tome i uspjelo, a onda je kažnjeno udarcima.

Poslodavac u Iberiji planira otpustiti skoro petinu radnika, odnosno više od 3.800 njih, a to je konačna odluka – novih pregovora neće biti.

Jedina podrška koju su u ponedjeljak dobili je ona njihovih kolega, koji su radili na prodaji karata u dijelu aerodroma koji pripada Iberiji, dok je pokoji aplauz stigao i od zbunjenih putnika.

Put do aerodroma u Madridu počeo je osam kilometara dalje. U protestnoj šetnji zajedno su se našli  piloti, letačko osoblje i nosači prtljaga, koji će do 22. februara biti u štrajku, kao i još dva puta po četiri dana tokom marta.

Poziv u pomoć

„Ovo je poziv u pomoć upućen građanima, ne samo Vladi. Ovo je isto kao zdravstveni ili obrazovni sektor“, kazala je Lola, uposlenica Iberije.

„Imamo korumpirane menadžere koji su se stavili na stranu Engleza i oni će provesti odluku. Ostat ćemo bez terminala T4, bez svega što pripada Špancima. Ljudi koji će dobiti otkaze otići će po vrlo lošim uslovima, a oni koji ostanu – plate će im biti srezane za 60 posto.“

Iberia je otkazala od ponedjeljka do petka 415 letova, dok će zajedno sa letovima drugih avioprijevoznika biti ukupno otkazano 1.200 letova zbog nedostatka osoblja na španskim aerodromima.

Pretpostavlja se da će štrajk donijeti probleme za blizu 70.000 putnika.

„Izabrao sam da letim Iberijom i potom sam trebao presjesti, ali je let otkazan. Sad bi trebao opet da letim Iberijom, ali, kako se čini, da bih stigao do svoje destinacije, morat ću letjeti nekom drugom kompanijom“, kazao je putnik Miguel Corral.

Gomilanje gubitaka

Rukovodstvo Iberije je nedavno saopćilo da je ta aviokompanija u periodu između 2008. godine i septembra 2012. godine nagomilala gubitke od 850 miliona eura, a samo u prvih devet mjeseci prošle godine 262 miliona.

Analitičari smatraju da će štrajk od ukupno 15 dana u februaru i martu uvećati višemilionsku štetu španskoj aviokompaniji 50 do 100 miliona eura.

Radnici neće ostati na aerodromu, odlučili su se uputiti ka centralnom madridskom trgu, a Sindikat je najavio i da će prvog i posljednjeg dana štrajka na aerodromima širom Španije organizirati demonstracije, uz nadu da neće, kao na ovim prvim, biti uhapšenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije