Štrajk u javnim ustanovama paralizirao Gazu

Zaposleni u ministarstvima i javnim ustanovama u Gazi stupili su u štrajk zbog neisplaćenih plaća. Odgovornom za to smatraju Vladu u Ramallahu.

Vrata ministarstava i škola u Gazi su zatvorena, a zaposlenici štrajkaju i tako odgovaraju na poziv Sindikata zaposlenih u javnim ustanovama na štrajk. Radnici na taj način izražavaju prosvjed zbog činjenice da Vlada u Ramallahu ne odgovara na njihove zahtjeve, a nekima od njih ne isplaćuje plaće već više od godinu dana. Sindikat u Gazi upozorava da ovakav odnos Vlade prema zaposlenicima nije racionalan niti održiv.

“Nepravda je prevršila svaku granicu. Humanitarna situacija je izuzetno teška. Bolnice ne mogu pružati usluge građanima, a neke smo morali i zatvoriti. Mnogi prosvjetni radnici ne mogu dolaziti na posao. Na pomolu je kolaps”, kaže Mohammad Sayyam iz Sindikata zaposlenih u javnim ustanovama.

Više od 10.000 prosvjetnih radnika je štrajkalo. Traže da im se isplate plaće i žele skrenuti pažnju na to da su nastavnici često prisiljeni izostajati s nastave zbog teške financijske situacije. Kažu da se to negativno odražava na obrazovni proces.

Politički problem kao pritisak

“Zadaća nas, kao sindikata, je da se izborimo za naša prava. Ne znamo hoće li Vlada u Ramallahu udovoljiti našim zahtjevima. Čini nam se da je to prije svega politički problem te da je ta Vlada samo pijun u nečijim rukama. Stoga pozivamo sve palestinske frakcije da se odgovorno ponašaju u ovoj teškoj situaciji”, poručuje Khaled al- Muzin iz Sindikata prosvjetnih radnika.

Vlasti u Ramallahu odlučile su ne izjašnjavati se o ovom problemu, unatoč tome što je Al Jazeera u više navrata pokušavala stupiti u kontakt s nekim od dužnosnika.

Isplaćivanje plaća radnicima u javnim ustanovama u Gazi jedan je od glavnih problema koji otežavaju proces nacionalnog pomirenja.

Bivša vlada u Gazi inzistira na tome da svi zaposlenici u javnim ustanovama, koji su s radom počeli prije početka ovog procesa, budu na državnom proračunu. S druge strane, Vlada u Ramallahu smatra kako je broj tih zaposlenika prevelik, ali da će proračun povremeno i prema određenim kriterijima uključivati neke od njih.

Problem zaposlenika u javnim ustanovama u Gazi, unatoč naporima sindikata, ostaje politički problem, koji dvije strane koriste za izvršavanje pritiska. Čini se da rješenje tog problema neće doći prije okončanja procesa nacionalnog pomirenja. A obiteljima desetaka tisuća zaposlenih u javnim ustanovama do tada ne preostaje ništa osim strpljenja.

Izvor: Al Jazeera