Štrajk u Lufthansi, problemi za stotine hiljada putnika

Nastavlja se štrajk kabinskog osoblja Lufthanse. Obustavljeni su mnogi prekookeanski i dio kontinentalnih letova. Ni uprava kompanije ni vođe sindikata ne pokazuju znakove popuštanja. U međuvremenu, nezadovoljstvo putnika raste.

Nakon jučerašnjih 929 letova, u utorak je otkazano 136. Štrajkom su pogođeni najveći njemački aerodromi, Frankfurt, Minhen i Dizeldorf. Sindikat radnika već nekoliko mjeseci vodi borbu za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta za odlazak u penziju.

Kasno u ponedjeljak uprava Lufthanse je sindikatu predstavila novu ponudu, kojom su, kako tvrde, ispunili sve zahtjeve sindikata. Međutim, reakcije iz sindikata za sada nema.

“Dali smo vrlo konkretnu ponudu i već smo ispunili sve zahtjeve sindikata za uposlenike Lufthanse. Sada je pitanje šta sindikat još želi mimo toga. Rješenje moramo naći što prije“, rekao je Andreas Bartels, glasnogovornik Lufthanse.

Pad ugleda kompanije

Bartels dodaje da preciznih podataka o cifri koju kompanija gubi zbog štrajka za sada nema, ali da će se šteta sigurno računati desecima miliona. Osim štete u eurima, Lufthansa trpi i veliku štetu svog imidža. Četiri dana štrajka poremetila su planove više od 235.000 putnika. Dodatnu frustraciju predstavlja činjenica da kompanija nije pronašla alternativne letove za svoje klijente.

“Rezervirao sam let za San Francisco i, kao što možete vidjeti na tabli, svi letovi su otkazani. Ovo je velika zbrka. Niko iz Lufthanse nije dostupan i ja to ne mogu tolerirati. Kabinsko osoblje je bilo svjesno uvjeta u Lufthansi kada su se prijavljivali za posao i neprihvatljivo je da cijenu ovog štrajka plaćaju svi. Zaista nemam razumijevanja, naročito jer je riječ o prekookeanskom letu. Alternative za moj let nema. Šta da radim, da plivam možda?”, rekao je Lufthansin putnik.

“Lufthansa – nikada više. Mi smo krenuli u Južnu Ameriku i uvijek sam mislila da je Lufthansa najbolja opcija. Ali mišljenje se promijenilo i nikada više neću letjeti s ovom kompanijom”, navodi jedna putnica s frankfurtskog aerodroma.

Iz sindikata su ranije najavili da bi štrajk trebao trajati do kraja ove sedmice. Do sada je otkazano ukupno 1.875 letova, među kojima su bili i letovi na relaciji Beograd – Minhen. U utorak se s aerodroma u zemljama regije svi letovi odvijaju prema planiranom redu.

Izvor: Al Jazeera