Štrajkovi u Njemačkoj, Italiji i Grčkoj

Štrajk radnika obezbjeđenja na aerodromima u njemačkim gradovima Dizeldorfu i Kelnu, koji zahtijevaju veće plate, rezultirao je haosom i otkazivanjem preko 300 letova.

Veće plate zahtijevaju i radnici javnog prevoza u Rimu i Atini, čiji je štrajk izazvao potpuni saobraćajni kolaps u tim gradovima.

Mnogi građani Rima u petak nisu stigli na vrijeme na posao. Radnici javnog prevoza demonstrirali su zbog niskih plata i loših uslova rada. Poneki autobus koji je vozio, bio je prepun.

“Ovo će mi također napraviti i financijskih problema, jer ne znam šta će se dogoditi ako mi oduzmu od plate vrijeme koje nisam bio na poslu. Trebali bi barem dva dana prije najaviti štrajk i pružati barem osnovne usluge u vrijeme kad ljudi idu na posao. Štrajk od 8,30 do 17 sati je predug!”, poručio je Rimljanin Guglielmo De Stefano.

Grčki protest protivzakonit

U Atini, policija je silom stala ukraj devetodnevnom štrajku uposlenika podzemne željeznice. Do nereda, u kojem je bilo i povrijeđenih i privedenih, došlo je pri ulasku u željeznički hangar.

Vlada im je naredila da se vrate na posao, prijeteći kako ih u protivnom mogu uhapsiti, a mogli bi biti i kažnjeni s pet godina zatvora. Grčki sud ustanovio je da je protest protivzakonit.

“Došli smo na posao jer nas je Vlada na to prisilila. Nemamo drugog izbora, jer Vlada odbija pregovarati s nama. Oni odlučuju i vladaju”, rekao je jedan mašinovođa.

U sklopu velikih rezova kolektivnih ugovora grčkog javnog sektora, na udaru su se našle i plate radnika u atinskom metrou.

Sa svojim kolegama solidarni su i ostali radnici javnog prevoza grčke prijestolnice. Radnici metroa spremni su prekinuti štrajk, ako im kolektivni ugovor i plate ostanu nepromijenjeni do aprila.

Grčka Vlada je kategorična, jer izbora nema – plate će svima biti smanjene, bez izuzetaka. 

Izvor: Al Jazeera