Štrajkovi u Portugalu za kraj 2013. godine

Radnici se protive premještaju svojih služba u nadležnost četvrti i boje se privatizacije u skupljanju otpada (EPA)

Božićne i novogodišnje praznike u utorak su u Portugalu poremetili štrajkovi u zračnom saobraćaju, u odvozu smeća u Lisabonu i u autobusnom prijevozu u prijestolnici i u njenim prigradskim naseljima na jugu, prenose agencije.

Vreće smeća nagomilale su se na lisabonskim ulicama, a kontejneri su bili prepuni, premda nadležne službe pružaju osnovnu uslugu, dok su gradske vlasti u više četvrti uvele vanredne mjere.

Ovaj štrajk radnika komunalne službe Lisabona, koji je počeo 23. decembra, trebao bi trajati do 5. januara.

Radnici se protive premještaju svojih služba u nadležnost četvrti i boje se privatizacije u skupljanju otpada.

Gradonačelnik Lisabona Antonio Costa, koji ističe da nova organizacija rada neće utjecati na položaj zaposlenika, ocjenjuje da će se stanje normalizirati do 10. januara.

Kao i na Badnjak, zaposlenici kompanije za pomoć na tlu Groundforce koja radi u aerodromima u Lisabonu, Portu i Madeiri, štrajkali su u utorak u znak nezadovoljstva reorganizacijom radnog vremena.

Smanjenje plaća

Neki letovi prema Lisabonu mogli bi neznatno kasniti, ali nijedan let neće biti otkazan, saopćila je nacionalna zračna kompanija TAP.

Zbog još jednog štrajka u zračnom saobraćaju, štrajka 43 pilota EasyJeta u Lisabonu, poremetit će se red letenja prema Madridu, Berlinu i Liverpoolu.

Ipak, “većina aviona letjet će 31. decembra  i 1. januara po rasporedu”, ističe ova britanska niskotarifna kompanija.

Piloti EasyJeta učestvuju u četverodnevnom štrajku, tražeći bolje radne uslove i poštovanje portugalskih zakona.

U cestovnom saobraćaju vozači gradskih autobusa u Lisabonu i u njegovim južnim predgrađima planiraju obustavu rada u utorak u 18 sati i u srijedu tokom cijelog dana, u znak protesta protiv smanjenja plaće predviđenog u budžetu za 2014. godina.

Štrajkovi i demonstracije obilježili su 2013. godinu u Portugalu, koji se obvezao na provođenje mjera štednje kako bi dobio paket pomoći vrijedan 78 milijardi eura.

Izvor: Agencije