Oglasi

Strane državne kompanije nepoželjne u Kanadi

Većina Kanađana ne želi da strane državne kompanije kupuju lokalne, čemu se protive i neki članovi vladajuće partije.

Kanada ima ogroman energetski potencijal, ali da bi ga razvila, potrebne su joj strane investicije. S druge strane, Kini su neophodni nafta i plin, tako da je saradnja bila logičan ishod.

Kineska kompanija Knuk kupila je kanadskog energetskog diva Nexen. Ruke su pružili na 15 milijardi dolara. Ali, kanadska vlada je nervozna. Knuk je državna kompanija, a tu je i ponuda malezijske, također državne kompanije Petronas, za kupovinu još jedne kanadske, izvještava reporter Al Jazeere Daniel Lak.

Kad su Kanađani prihvatili i malezijsku ponudu, premijer je izjavio da se od sada pravila za investiranje u energetiku mijenjaju.

Transformacija industrije

"Vlada je zabrinuta zbog nedavnih velikih preuzimanja stranih državnih kompanija, što bi moglo transformirati industriju, koja je u suštini orijentirana ka slobodnim tržištima u industriju koju kontroliraju strane vlade. To je nešto što je, očigledno, nepoželjno", kaže Stephen Harper, premijer Kanade.

U Kini će biti zadovoljni kupovinom Nexena, ali i iznenađeni što Kanada mijenja pravila za buduće investicije stranih državnih kompanija, jer su državne kompanije u Kini sasvim normalna stvar.

"Pitanje koje svi i dalje postavljaju jeste da li zaista postoji tako velika razlika između privatnih i državnih korporacija, koje nisu striktno komercijalne i kojima, kako nam je rečeno, velikim dijelom upravljaju vlade. Mišljenja o tome podjeljena su i u Kini. A nova administracija će dosta toga promijeniti u državnim kompanijama", rekao je David Kelly, ekonomski analitičar.

Ankete pokazuju da većina Kanađana ne želi da strane državne kompanije kupuju lokalne. Tome se protive i pojedini članovi vladajuće partije.

Jedino šta tokom ovih preuzimanja niko nije pokazao šta je alternativa, odnosno kako Kanada može razviti vlastiti potencijal bez stranih investicija.

Izvor: Al Jazeera