Strane kompanije povlače proizvodnju iz Kine

Zbog rasta troškova radne snage i transporta, sve veći broj svjetskih kompanija proizvodnju iz Kine vraća kući. Jedna od njih je i britanski Element 14, koji proizvodi mikrokompjutere nazvane Raspberry Pi.

Kompjuteri veličine kreditne kartice dizajnirani su u Velikoj Britaniji, a do sada su se proizvodili u Kini. Sada ne. Više od polovine proizvodnje popularnog Raspberry Pija preseljeno je u Sonyjevu fabriku u Južnom Velsu.

“I ranije smo razmišljali o proizvodnji u Britaniji, ali tek kad smo otkrili ovu lokaciju našli smo način kako da to i ostvarimo”, kazao je direktor kompanije Element 14 Eben Upton.

Troškovi radne snage i transporta

Kina je tradicionalno bila najpoželjnija svjetska destinacija za fabričku proizvodnju. Ali troškovi radne snage i transporta na Dalekom istoku su porasli. Američke kompanije godinama sele svoju proizvodnju iz Kine. Isti trend slijede i evropske, naročito njemačke i britanske kompanije.

Upton je dodao: “Sa lokacijom koja je na sat vremena vožnje i gdje se govori naš jezik, mnogo je lakše ući u proces proizvodnje nego kada morate avionom ići do fabrike.”

Proizvodna linija za Raspberry Pi je uglavnom automatizirana, što smanjuje operativne troškove. Ova fabrika je prvobitno dizajnirana za proizvodnju televizora. Ali tržište se mijenja, tako da Sony sada u jednom dijelu proizvodi televizijske kamere, dok drugi dio iznajmljuje drugim kompanijama.

“I ranije smo proizvodili čipove visoke tehnologije za naše proizvode, tako da nam nije bilo teško prilagoditi proizvodne linije. Veći izazov bio je obim proizvodnje, ali i to smo uspješno riješili”, ocijenio je direktor Sonyjeve fabrike Steve Dalton.

Seljenje proizvodnje iz Kine u Britaniju postala je vrlo česta pojava, tvrdi tržišni analitičar Chris Richards iz Instituta za inženjering i tehnologiju.

Povećana konkurentnost

“Tako se povećava konkurentnost naročito u proizvodnji robe visoke tehnologije. To je oblast u kojoj smo uvijek briljirali, jer imamo dobru osnovu u Velikoj Britaniji. Budući da se sve veći broj proizvođača okreće ka tehnološko naprednoj proizvodnji, to tržište će nastaviti rasti”, pojašnjava Richards.

Svake sedmice se proizvede 22.000 Raspberry Pija, odnosno jedan svake četiri i po sekunde.

Ali, to ne zadovoljava potražnju, tako da se planira povećanje proizvodnje na 30.000 sedmično.

Kompanija je u prvoj godini planirala prodati 10.000 kompjutera po cijeni između 25 i 35 dolara. No, prodali su ih milion.

Sada planiraju kompletnu proizvodnju preseliti u Britaniju, osim dijela koji je namijenjen za kinesko tržište.

Izvor: Al Jazeera