Stranke dogovorile izborna pravila za Mostar

Dogovorena su izborna pravila za Mostar, objavili su nakon sastanka predstavnici političkih stranaka u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Međutim, detalje razgovora saopćit će kad bude postignut dogovor o izmjenama gradskog Statuta. Tu se, zapravo, vode ključni razgovori o ovlaštenjima vijećnika i savjetnika gradonačelnika ili mogućoj poziciji zamjenika gradonačelnika.

Na prošlom sastanku postignut je dogovor o dva modela provođenja izbora kroz postojećih šest izbornih područja.

Izjave nakon sastanka upućuju na to da o Statutu još nema konačnog dogovora, ali predstavnici stranaka tvrde da će on uskoro biti moguć.

“I Ustav FBiH je rekao da se Statutom odredi broj gradskih područja, a tek Izbornim zakonom način provođenja. Znači, moramo riješiti prvo izmjene Statuta, a tek onda da se ide na Izborni zakon”, kaže Salem Marić iz SDA i dodaje da je optimist: “Mislim da smo dosta uradili do sada.”

Pismeni prijedlozi

Mahmud Trčalo iz DF-a navodi da je dogovoreno da na idući sastanak svi predstavnici političkih stranaka dođu s pismenim prijedlozima izmjena pojedinih članova Statuta.

Damir Džeba (HDZBiH) ističe da je potrebno da to dobiju “napismeno, da imamo jednu vrstu preciznosti u narednim sastancima”.

Na pitanje je li realno očekivati dogovor odgovara: “Naravno. Ne možda sljedeći sastanak, ali ovo je proces koji je započeo i koji će se završiti.”

Posljednji izbori u Mostaru održani su 2008, a dvije godine kasnije izborna pravila u tom gradu proglašena su neustavnima.

Ulažu se napori na postizanju rješenja kako bi izbori u Mostaru bili održani zajedno s općim izborima u oktobru.

Izvor: Al Jazeera i agencije