Strasbourg: Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u četvrtak odluku u predmetu “Pilav protiv Bosne i Hercegovine”, prema kojoj je onemogućavanje Ilijazu Pilavu iz Srebrenice, u bh. entitetu Republika Srpska, da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine diskriminatorno.

“Sud je zaključio da je gospodin Pilav, koji se izjašnjava kao pripadnik jednog od ‘konstitutivnih naroda’, imao ustavno pravo da učestvuje na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. On bi morao napustiti svoj dom i preseliti se u [drugi bh. entitet] Federaciju Bosne i Hercegovine kako bi ostvario to svoje pravo. Sud smatra da je onemogućavanje gospodinu Pilavu da učestvuje na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine temeljeno na kombinaciji etničkog porijekla i mjesta stanovanja, što ukazuje na diskriminatorno ponašanje”, navodi se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava, prenosi Anadolija.

Pilav je tužio Bosnu i Hercegovinu jer mu je zakonski onemogućeno da se natječe na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH odbio žalbu

Ilijaz Pilav, rođen u Srebrenici, 2006. godine podnio je kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za člana državnog Predsjedništva.

Međutim, CIK je odbio njegovu aplikaciju, na temelju činjenice da se izjašnjava kao Bošnjak, što je suprotno odredbi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da predsjednički kandidat iz RS-a mora biti Srbin.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio njegovu žalbu u septembru 2006. godine.

Pilav je 2010. godine ponovo podnio kandidaturu, koja je još jednom odbijena.

Pozivajući se na član o općoj zabrani diskriminacije, Pilav se žalio da je ustavna zabrana koja mu onemogućuje da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na osnovu njegove nacionalne pripadnosti ravna rasnoj diskriminaciji.

On, također, navodi da je spriječen da glasa za pripadnika vlastite nacionalne zajednice za taj položaj, saopćeno je u četvrtak iz Evropskog suda za ljudska prava.

Sejdić, Finci, Zornić…

Pilav je član Stranke za Bosnu i Hercegovinu i obavljao je nekoliko političkih dužnosti u RS-u.

Ranije je Evropski sud za ljudska prava donio presude u predmetima “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” i “Azra Zornić protiv Bosne i Hercegovine”, u kojima je, također, utvrđeno kršenje ljudskih prava apelanata u odnosu na pravo da se kao pripadnici ostalih kandidiraju za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina do danas nije izmijenila Ustav i zakone kako bi provela pomenute presude i otklonila diskriminatorske odredbe iz svog izbornog zakonodavstva, pišu agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije