Strasbourg: Muslimanke moraju na nastavu plivanja

Odluka suda nije konačna jer roditelji imaju rok od tri mjeseca da zatraže novo razmatranje tužbe (EPA)

Muslimanke moraju učestvovati na nastavi plivanja za dječake i djevojčice u školi, ako to obrazovna institucija zahtijeva, ocijenio je Evropski sud za ljudska prava, reagiravši tako na zahtjev tursko-švicarske porodice koja mu se obratila.

“Odlučnost javnih vlasti da primora djevojčice na sudjelovanje u nastavi plivanja svakako je “miješanje u slobodu vjerskog izričaja“ dotičnih porodica, ali se to miješanje opravdava u ime “interesa djece na kompletno školovanje, omogućujući uspješnu društvenu integraciju prema lokalnim navadama i običajima što nadjačava volju roditelja“, presudio je Sud u Strasbourgu.

Kazna od 1.300 eura

Sudu se obratio par koji živi u Baselu, na sjeverozapadu Švicarske, a posjeduje dvostruko tursko i švicarsko državljanstvo.

Ti su roditelji dobili kaznu od oko 1.300 eura jer su odbili, u ime vjerskih uvjerenja, dopustiti dvjema kćerkama, tada u dobi od sedam i devet godina, da idu na bazen u okviru školovanja.

Primjenjivi zakonski okvir predviđao je moguće oslobađanje iz vjerskih razloga, ali tek nakon puberteta.

Odluka suda nije konačna jer roditelji imaju rok od tri mjeseca da zatraže novo razmatranje tužbe, ali sud nije obvezan udovoljiti njihovom zahtjevu.

Izvor: Agencije