Strazbur odlučuje o Ljubljanskoj banci u BiH

Ako se žalba Slovenije odbije, prvostepena presuda će postati pravomoćna (EPA)

Evropski sud za ljudska prava odlučuje u ponedjeljak o žalbi Slovenije koja je još nepravomoćnom presudom početkom novembra prošle godine proglašena odgovornom za povrat devizne štednje Ljubljanske banke Sarajevo, a odluku će objaviti u utorak, objavila je Slovenska novinska agencija STA pozivajući se na saopćenje suda u Strazburu.

O utemeljenosti žalbe odlučuje petočlana komisija velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava. Ako komisija utvrdi da su navodi iz žalbe opravdani, o prvostepenoj presudi odlučivat će u žalbenom postupku veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava, što bi, kako navodi agencija, moglo do konačne presude potrajati i koju godinu.

Ako se žalba Slovenije odbije, prvostepena presuda postat će pravomoćna, navodi Slovenska novinska agencija.

Pilot-presuda

Presudom koju je Evropski sud za ljudska prava objavio 6. novembra 2012. Sloveniji je naloženo da državljanima BiH Emini Ališić i Azizu Sadžaku, starim štedišama Ljubljanske banke u toj državi, isplati po 4.000 eura na ime naknade za nematerijalnu štetu te nadoknadi sudske troškove.

Uz to, Sud je od Slovenije zatražio da u roku od šest mjeseci od prvostepene presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva štediša u BiH, na isti način kako je to bilo omogućeno štedišama Ljubljanske banke u njenim podružnicama u Sloveniji, jer je riječ o tzv. pilot-presudi.

Slovenija se na prvostepenu presudu žalila u predviđenom tromjesečnom roku, navodeći da njome nisu pravilno utvrđene činjenice.

Slovenija tvrdi da devize starih deviznih štediša Ljubljanske banke Sarajevo nisu završile u Sloveniji te da prvostepena presuda, kojom je odgovornost za neisplaćenu štednju pripisana Sloveniji, odudara od dosadašnje prakse Evropskog suda za ljudska prava u sličnim slučajevima.

Osnovna teza Slovenije je da je za staru deviznu štednju garantirala bivša federacija, da se radi o sukcesijskom pitanju i da bi obaveze prema štedišama morale preuzeti države nasljednice.

Izvor: Agencije