Stručnjaci: Izrael se kreće u smjeru rasizma

Izraelski Parlament je u četvrtak usvojio zakon kojim je zemlja prvi put proglašena nacionalnom državom jevrejskog naroda (EPA)

Palestinski stručnjaci i intelektualci tvrde da je zakon o “jevrejskoj nacionalnoj državi” koji je usvojio izraelski Parlament nagovijestio novu eru rasističkog i etničkog čišćenja nad Palestincima.

Upozoravaju da je ovakav postupak izraelskog Parlamenta potpuno ugrozio sve moguće pregovore u vezi s pitanjem Jerusalema kao i mirovni proces između Palestine i Izraela, prenosi Anadolija.

Izraelski Parlament je u četvrtak  usvojio zakon kojim je zemlja prvi put proglašena nacionalnom državom jevrejskog naroda. Spornim zakonom je hebrejski proglašen jedinim službenim jezikom, dok je arapski izgubio taj status. Ohrabruje se izgradnja isključivo jevrejskih naselja i cijeli Jerusalem proglašava glavnim gradom Izraela.

Arapska zajednica u Izraelu koja čini petinu stanovništva duboko je ogorčena usvajanjem kontroverznog zakona.

Politički analitičar Talal Avkel je za Anadoliju kazao da je pomenuti zakon u velikoj mjeri zasnovan na stavovima cionističkog pokreta.

“Izrael se polako kreće u smjeru rasizma. Razvija politiku etničkog čišćenja Palestinaca već od 1948. godine. Palestinci u Izraelu će sada biti izloženi diskriminaciji i većem pritisku. Ovaj projekat će pod različitim definicijama ubrzati individualnu ili masovnu deportaciju Palestinaca”, rekao je Avkel.

Istakao je da će ovaj zakon omogućiti da Palestinci koji žive u istim gradovima s Jevrejima mogu biti “uklonjeni” s tih područja, dodajući da novi izraelski zakon uveliko podsjeća na nekadašnji zakon o rasnoj diskriminaciji u Južnoafričkoj Republici.

Protjerivanje Palestinaca

Naglasio je da je izgradnja jevrejskih naselja postala sastavni dio državne politike Izraela, istakavši da je ovim zakonom započeo proces protjerivanja Palestinaca s njihove zemlje i naseljavanja Jevreja na ta područja.

Palestinski pisac i politički analitičar Abdulmajid Suveylim je mišljenja da je zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi “rasistički i fašistički”, dodajući da uveliko podsjeća na neke nacističke zakone.

“Ovaj zakon u suštini uništava svaki diskurs o suživotu Palestinaca i Izraelaca i zvanično predstavlja kraj mirovnog procesa”, rekao je Suveylim.

Upozorio je da će donošenjem ovakvog zakona trenutni sukob između Izraela i Palestine još više eskalirati, naglasivši da je Izrael donio ovakvu odluku pod izgovorom da palestinski teritorij pripada jevrejskom narodu.

Istakao je kako bi Izraelci trebali znati da je prema međunarodnom pravu zabranjena uspostava države na rasističkim osnovama.

“Zakon je u suprotnosti s pravnim i moralnim sistemom Ujedinjenih naroda (UN). Zvanično više ne postoji nijedna prepreka da izraelska Vlada podrži izgradnju jevrejska naselja”, rekao je Suveylim.

Zvanični napori

Napomenuo je da će izraelske vlasti sada i zvanično poduzimati velike napore da okupirani palestinski teritorij što više nasele Jevrejima.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeit Cihad Harb istakao je da je zakon zatvorio sve moguće kanale za politički dogovor Izraela s Palestincima.

“To znači da pitanje Jerusalema ne može uopće biti predmet pregovora. Zakon Jevrejima daje pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, dok su pravi vlasnici zemljišta postali manjina koja nema pravo da samostalno odlučuje”, kazao je Harb, dodajući kako je ovdje riječ o “rasističkom zakonu”.

Politički analitičar i istraživač Suleyman Besharat je kazao da Izrael koristi zakone koje donese u svome Parlamentu kako bi nastavio sa sukobima s Palestincima.

“Zakon podržava rasnu segregaciju Jevreja i Palestinaca kao i migracije u gradovima gdje pomiješano žive Palestinci i Jevreji”, rekao je Besharat.

Izvor: Agencije