Stručnjaci: Katar će dobiti pravnu bitku

Doha, Katar
Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)

Piše: Mohamed Azwan

Pravni stručnjaci tvrde da će Katar dobiti pravnu bitku pred međunarodnim sudskim institucijama i ostvariti pravo na nadoknadu štete nastale uslijed blokade koju su ovoj državi nametnule Kraljevina Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Pojašnjavaju da su države koje blokiraju Katar potpisnice svih međunarodnih konvencija i sporazuma koji se odnose na zajedničke interese između država svijeta, što daje međunarodnim sudovima osnovu da potražuju od istih opća i posebna prava te da ih zakonski prisile da nadoknade štetu koju Katar trpi zbog blokade.

Advokat i pravni stručnjak Sultan al-Abdullah kaže da Katar može dobiti međunarodnu pravnu bitku vezano za štetu uzrokovanu blokadom, istakavši kako su tri države koje vrše blokadu potpisnice međunarodnih i regionalnih sporazuma. Katar će, prema njegovim riječima, djelovati u tri pravca: prvi je u nadležnosti katarske vlade, drugi se tiče investitora a treći pojedinačnih slučajeva.

Obraćanje sudovima

Za Al Jazeeru kaže kako je za države koje blokiraju Katar najozbiljniji korak onaj koji se tiče investicija. Sve tri pomenute države su potpisnice sporazuma ICSID – međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova kojeg su osnovali Ujedinjeni narodi u isto vrijeme kada je i osnovana i Svjetska banka pedesetih godina prošlog stoljeća.

Pred ICSID-om su pokretane brojne parnice u kojima su investitori dobili slučajeve. Možda je jedan od najistaknutijih i poznati slučaj “Abaclat” kada su strani investitori pokrenuli i dobili parnicu protiv Argentine 2011. godine, što je unazadilo argentinsku ekonomiju koja se i danas suočava s posljedicama.

Što se tiče pojedinaca, oni se mogu obratiti katarskim, zaljevskim i arapskim sudovima, budući da su države uključene u ovaj spor potpisnice sporazuma u Rijadu iz 1996. godine kojim se otvara mogućnost građanima država potpisnica da pokrenu parnice i podignu žalbe pred sudovima u tim državama.

Zakon “džungle”

Pravni stručnjak Yousef al-Zaman kaže da države koje vrše blokadu Katara moraju imati u vidu da u svijetu ne vlada zakon “džungle”, na temelju kojeg je blokada i pokrenuta, već da postoje zakoni i konvencije iza kojih stoje države u smislu njihove zaštite i primjene.

U izjavi za Al Jazeeru kaže da međunarodno pravo obavezuje sve države potpisnice Varšavske konvencije iz 1944. godine da otvore svoj zračni i morski prostor za međunarodni saobraćaj, osim ako se radi o opravdanim razlozima, poput objave rata i slično, čega u ovom slučaju nije bilo.

Al-Zaman kaže kako je nametanje blokade bilo kojoj državi u nadležnosti Vijeća sigurnosti i institucija UN-a nakon procjene situacije i glasanja o tome. U suprotnom, svijet će živjeti stanje haosa i meteža zbog nanošenja štete interesima vlada i naroda pod izgovorom prava na suverenitet, kao što to tvrde zemlje koje blokiraju Katar.

Ističe kako pozivanje na suverenitet svog zračnog i morskog prostora u regiji, što čine ove tri zemlje i time opravdavaju blokadu Katara, proističe iz nepoznavanja međunarodnih zakona. Smatra kako je to u koliziji sa najosnovnijim principima međunarodne saradnje i konvencija UN-a koje se temelje na saradnji i prožimanju interesa između država.

Uzurpacija prava

U istom kontekstu, pravni stručnjak Mohamad al-Mannai potvrdio je da je Katar uputio žalbu američkom sekretaru pravde po pitanju optužbi za terorizam, pored podizanja tužbe pred britanskim sudovima vezano za informatički napad na katarsku novinsku agenciju. Kaže kako imaju dovoljno dokaza da osude države koje vrše blokadu Katara u parnicama koje će ova država pokrenuti protiv tih država.

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdul Rahman Al Thani i državni tužilac Ali bin Fatais al-Marri potvrdili su, svaki iz svoje nadležnosti, da Doha nastavlja sa gonjenjem svih onih koji su nanijeli štetu njenim interesima i interesima naroda Katara, bez obzira o kome se radi i na kojoj je poziciji.

Među najznačajnijim tužbama koje će biti podignute pred međunarodnim sudskim instancama nalaze se i tužbe koja se odnose na hakerski napad na katarsku novinsku agenciju, tužba u ime Qatar Airwaysa i Katarske lučke uprave, kao i protiv kanala Al-Arabiya i Sky News Arabia.

Pored toga, katarski Nacionalni komitet za ljudska prava ulaže napore da se katarskim i drugim zaljevskim državljanima pogođenim aktualnom blokadom pravedno nadoknadi šteta.

Izvor: Al Jazeera