Stručnjaci NATO-a traže lokaciju za Patriot

U srijedu ujutro je NATO tim iz Doma armije Malatya stigao u kasarnu Tulga 1 (EPA)

Nakon što je NATO poslao Turskoj pozitivan odgovor za postavljanje antiraketnog sistema Patriot, delegacija Saveza počela je istraživanje lokacija na kojima bi mogao biti postavljen Patriot.

U srijedu ujutro je NATO tim iz Doma armije Malatya stigao u kasarnu Tulga 1.

Kako je saopćeno, delegacija će, također, istražiti teren kod kasarne Altay i 7. Zapovjedništva glavne baze zračnih snaga, javlja Anadolija.

NATO je odobrio postavljanje raketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici zbog bojazni da bi se sukobi u Siriji mogli proširiti i na teritoriju susjedne Turske.

U ponedjeljak je turski Generalštab počeo pripreme za integriranje antiraketnog sistema sa turskim sistemom protuzračne odbrane.

“Podsjećamo da će postavljanje antiraketnog sistema služiti samo kao odbrana u slučaju napada iz Sirije. Ovaj sistem neće biti korišten za druge operacije”, navedeno je u saopćenju na zvaničnoj internetskoj stranici Generalštaba turske vojske.

Zvanična Ankara je prošle sedmice zatražila od Sjevernoatlantskog saveza (NATO) razmještanje protivzračnih sistema Patriot na turskoj teritoriji u blizini granice sa Sirijom.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da će zahtjev Ankare biti razmotren „bez odlaganja“, dok je Rusija upozoravala na to da postavljanje Patriota na tursko-sirijskoj granici može izazvati „veoma ozbiljan oružani sukob“ u koji bi bila uvučena i Alijansa.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Sirije, koje je instaliranje protivzračnog sistema Patriot u blizini sirijsko-turske granice nazvalo “novim aktom provokacije”.

Izvor: Agencije