Stručnjaci: Nije samo AirAsia kršila pravila

AirAsiji, čiji je avion pao u prošlu nedjelju, prijeti trajno oduzimanje licence za rad, jer avion u nedjelju uopće nije smio da poleti.

Spasilačke ekipe rade u teškim uslovima. Pronađeni dijelovi aviona otkrili su prve detalje o njegovom potonuću.

“S obzirom na pronađene objekte, možemo reći da je tijelo aviona puklo i sa strane se odlomilo od repa. Još ne možemo potvrditi tačnu lokaciju. Crna kutija bila je smještena u rep aviona”, rekao je operativni oficir u Nacionalnoj agenciji za potragu i spašavanje.

Za sada je AirAsiji zabranjen samo let na liniji Surabaya-Singapur. No, stručnjaci tvrde da nije samo AirAsia kršila pravila.

Sigurnost je inače slaba tačka indonezijske avioindustrije.

Gotovo svim njenim kompanijama zabranjeni su letovi za Evropu, nakon što joj je Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva 2007. godine snizila sigurnosni rejtnig.

Mnogi kažu da se od tada ništa bitno nije promijenilo.

Prenatrpani aerodromi

“Bilo je nekih poboljšanja, ali moram reći ništa naročito, ni dosljedno. Protraćili smo mnogo vremena”, kaže Shadrach Nababan iz Asocijacije pilota.

Indonezijski aerodromi ne mogu se nositi sa sve bržim razvojem avioindustrije.

Kapacitet glavnog aerodroma u Džakarti dovoljan je da pokrije tek trećinu putnika koji njime cirkuliraju, a gužva u prometu povećava opasnost od sudara aviona.

To je osmi najprometniji svjetski aerodrom. Prosječno, 164 hiljade putnika ukrcava se na letove svakog dana. Tako industrija u procvatu pokušava sustići potrebe potražnje.

Bivši ministar saobraćaja u pomoć poziva Evropsku uniju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera