Stručnjaci UN-a pozivaju Saudijsku Arabiju da okonča represiju

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Snažna kritika Ujedinjenih aroda na račun Rijada do sada je bila rijetka (Reuters)

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvali su u utorak Saudijsku Arabiju da okonča represiju i oslobodi desetke osoba koje su pritvorene od rujna zato što su mirno izražavale svoja građanska i politička prava.

Više od 60 istaknutih klerika, pisaca, novinara, akademika i aktivista je pritvoreno u valu uhićenja od rujna, navodi se u zajedničkom priopćenju pet neovisnih stručnjaka UN-a.

Obračun saudijskih vlasti s neistomišljenicima već su osudili Amnesty International i Human Rights Watch, ali je snažna kritika UN-a na račun Rijada do sada bila rijetka.

Zabrinjavajuća hapšenja i pritvaranja

Agencija Reuters podsjeća da Saudijska Arabija tvrdi da nema političke zatvorenike, ali njezini viši dužnosnici izjavljuju da je kontrola aktivista neophodna radi društvene stabilnosti.

“Svjedoci smo progona boraca za ljudska prava jer mirno izražavaju svoja prava na slobodu izražavanja, okupljanja, udruživanja i uvjerenja, i svjedoci smo odmazde za njihov rad”, navodi se u priopćenju stručnjaka, kako prenosi Tanjug.

Oni su, također, ukazali na “zabrinjavajući model raširenih i sustavnih arbitrarnih uhićenja i pritvaranja” primjenom zakona koji se odnose na borbu protiv terorizma i državnu sigurnost.

Ne spominje se hapšenje prinčeva

Istaknuti islamski propovjednik, kojeg stručnjaci UN-a opisuju kao reformista, i još jedna utjecajna vjerska figura koja je tražila veće poštovanje ljudskih prava u okviru šerijatskog prava, također su pritvoreni.

U priopćenju se kao pritvoreni spominju akademik i pisac Abdullah al-Maliki, poduzetnik Essam al-Zamel, kao i Abdulaziz Al Shubaily i Issa bin Hamid al-Hamid, iz zabranjene Udruge za građanska i politička prava.

Stručnjaci UN-a u priopćenju ne spominju uhićenje u studenom blizu 200 prinčeva, ministara i biznismena, optužene za korupciju, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije