Stručnjaci UN-a u Turskoj zbog Sirije


Napad na sigurnosni punkt u gradu Daraa [Izvor: dar3aful]

Inspektori UN-a, kojima nije dozvoljen ulazak u Siriju, nalaze se u Turskoj kako bi prikupili informacije o mogućoj upotrebi hemijskog naoružanja u građanskom ratu u Siriji, izjavili su u četvrtak turski zvaničnici.

Članovi tima, koji je sastavio generalni sekretar UN Ban Ki-moon, od aprila su čekali na Kipru i nisu mogli ući u Siriju nakon što su vlade zapadnih zemalja optužile snage predsjednika Bashara al-Assada za upotrebu hemijskog naoružanja.

Napad na kršćanski kvart

Četiri osobe su poginule u samoubilačkom napadu na kršćanski kvart Bab Touma u centru Damaska.

Provladina televizija Al Ikhbariya je saopćila kako se eksplozija dogodila u blizine jedne pravoslavne crkve u starom dijelu grada.

Borbe se nastavljaju i u drugim dijelovima zemlje između pobunjenika i snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Neimenovani višerangirani turski zvaničnik rekao je da su stručnjaci tokom ove sedmice poslati u Tursku i da se njihov lider, švedski naučnik Ake Sellstrom, sastao sa ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Posjeta pograničnom području

“Pošto ne može da ode u Siriju, Sellstrom posjećuje zemlje poput Turske, Francuske i Britanije, koje posjeduju određene informacije o upotrebi hemijskog naoružanja”, rekao je turski zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, prenosi agencija Srna.

Prema njegovim riječima, Sellstrom je posjetio pogranični dio kod tursko-sirijske granice i razgovarao sa zvaničnicima koji su razmijenili podatke o upotrebi hemijskog oružja.

Sirijska Vlada i pobunjenici optužuju jedni druge za upotrebu smrtonosnih hemijskih agenasa, uključujući nervni gas sarin.

Neimenovani diplomata rekao je agenciji Reuters da su zapadne vlade sve nezadovoljnije zbog toga što misija UN nije napredovala u istrazi o upotrebi hemijskog oružja.

Borbe u Siriji

U međuvremenu, borbe se nastavljaju širom Sirije.

Sirijski aktivisti objavili su videosnimak napada na kontrolnu tačku snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu u gradu Daraa.

Kako se tvrdi u snimku, napad je izvršen autobombom nakrcanom eksplozivima, detoniranom na daljinsko upravljanje.

Prema podacima organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, od početka sukoba u martu 2011. godine u Siriji je poginulo više od 100.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije