Studen prijeti djeci izbjeglicama na Balkanu

Organizacija za zaštitu djece Save the Children i UNICEF upozorili su na opasnost od hladnoće koja prijeti djeci izbjeglicama koja prelaze preko Balkana.

“Stanje je očajno”, rekla je glasnogovornica Save the Children Valentina Bollenback u telefonskom javljanju za AFP s granice između Srbije i Makedonije, područja trenutno zametenog snijegom.

“Prijeti im pothlađivanje, upala pluća i druge bolesti”, upozorila je ona, prenosi Hina.

Kad stignu na granicu sa Srbijom nakon prelaska Makedonije, izbjeglice koje bježe od sukoba na Bliskom istoku prema zapadnoj Evropi moraju pješice prijeći gotovo dva kilometra terena prekrivenog dubokim snijegom do srbijanskog prihvatnog centra u Miratovcu.

Kritična situacija

UNICEF ističe da djeca izbjeglice stižu tjelesno slaba, prestrašena i da im često treba medicinska pomoć.

“Temperature koje se kreću ispod nule prijete zdravlju djece koja nemaju ni prikladnu odjeću ni prehranu”, navodi UNICEF u saopćenju.

“Nedostatak grijanja u prihvatnim centrima, ali i u nekim prijevoznim sredstvima, samo pogoršava stanje”, dodaje se u saopćenju.

Više od milion migranata i izbjeglica stiglo je 2015. u Evropu, prema podacima Visokog komiteta UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Bez obzira na teške meteorološke uvjete, hiljade izbjeglica i dalje se kreću prema Evropi.

Gotovo 7.000 izbjeglica je ušlo u Srbiju od prošlog petka i zatim su preko Hrvatske nastavili put prema zapadnoj Evropi, rekla je predstavnica UNHCR-a Mirjana Milenkovski.

Izvor: Agencije