Studenti i učenici na ulicama Hong Konga

Peti je dan prosvjeda u Hong Kongu. Tisućama studenata, okupljenim ispred zgrade gradskih vlasti, pridružili su se i srednjoškolci. Protive se odluci kineske Vlade za uvođenjem ograničenja na izborima za novu gradsku vlast, koji bi trebali biti održani 2017. godine, i zahtijevaju uspostavljanje demokracije.

Nakon što su preuzele vlast od Velike Britanije, kineske vlasti obećale su da će poštovati poluautonomni status Hong Konga, uključujući i neovisno sudstvo i ljudske slobode. Prosvjedi su u četvrtak navečer završili  sukobima s policijom. Prosvjednici najavljuju vrhunac kampanje idućeg tjedna, kada očekuju da im se pridruži i veliki broj građana.

Četvrti dan mirnih prosvjeda završen je živopisno. Policija se sukobila sa studentima, dok su marširali prema rezidenciji prvog čovjeka Hong Konga, pozivajući na uvođenje veće demokracije. Tisuće njih prošle su kroz središnji poslovni distrikt, dok su policajci sa strane održavali red u koloni.

Studenti su blokirali ulaz pred zgradom Vlade, gdje je boravio gradski poglavar, koji je odbijao izaći i razgovarati s njima.

“Jedino se putem masovnih, socijalnih pokreta može postići dovoljan pritisak na vlast”, smatra vođa prosvjeda Alex Chow.

Spremni žrtvovati studij

U gradu gdje se obrazovanje izuzetno poštuje tisuće studenata s više od 20 sveučilišta i koledža ovog su tjedna napustili učionice. Mnogi su spremni žrtvovati studij za borbu koja bi osigurala pravo biranja vlastitog vođe.

“Hong Kong doista doživljavam svojim domom, a kada uočite nekog tko želi opljačkati taj dom, naravno da ćete ga željeti zaštiti”, poručuje student Marcus Lau.

Ali, kineska Vlada nije naklonjena ideji prihvaćanja prodemokratskih zahtjeva. Oni kažu kako žele provjeriti sve kandidate koji će se pojaviti na predstojećim izborima. Tvrde kako će ovakvi prosvjedi nanijeti štetu budućnosti nekadašnje britanske kolonije, kao politički stabilnog financijskog središta Azije.

Očekuje se da bi ova kampanja mogla eskalirati idućeg tjedna, kada se tisuće osoba priključe masovnim prosvjedima, koji su dio pokreta “Okupirajmo centar”. Blokirati će ulice u središnjem poslovnom kvartu i, moguće je, ugasiti srce grada.

Ondje neće biti samo studenti. I druge prodemokratske grupe očekuju se na prosvjedima, koje neki opisuju kao početak nove ere civilnog neposluha.

Izvor: Al Jazeera