Studenti pokrenuli festival dizajna

SOS festival dizajna prvi je put održan u Sarajevu, ali se već upisao u kartu regionalnih događanja na koja će se dizajneri vratiti i naredne godine.

Organizatori su studenti sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a festival je rezultat njihove želje da prošire svoja znanja korak dalje od fakultetskog programa.

Gosti su poznati i afirmirani dizajneri iz regije, ali i studenti i mladi dizajneri s područja cijelog Balkana.

Od zamisli do ostvarenja

Prije devet mjeseci, sve je bila samo zamisao. No, ideja organiziranja jedne radionice rasla je zajedno sa entuzijazmom ovih mladih ljudi, javlja reporterka Al Jazeere Azalea Džanko.

“U početku nismo mislili na sredstva, maštali smo, samo su ideje bile do prije jedno tri mjeseca kad nas je ono ‘puklo’ u glavu – trebaju nam pare, moramo nekako da dođemo do toga. Onda smo shvatili da ustvari, pare su samo neka popratna forma neke velike želje i pošto nas je toliko bilo u toj cijeloj grupi, svi smo zajedno uspjeli doći do tog cilja”, kazao je organizator festivala Feđa Lukovac.

Mladi entuzijasti uspjeli su organizirati SOS dizajn festival sa devet vrhunskih predavača, pet radionica i izložbama.

U salama gdje se održavaju predavanja, gotovo uvijek se traži mjesto više. Tu su učesnici iz cijele regije.

Studenti žele čuti kako afirmirani grafički i produkt dizajneri prodaju dobre ideje, kako pristupaju svojim klijentima itd.

Osim toga, održavaju se i neformalna okupljanja namijenjena razmjeni ideja i radova.

“Prekrasno mi je to što studenti nisu čekali da neko drugi nešto napravi za njih, nego su sami pokrenuli tu inicijativu, sami su odabrali ljude koje hoće za govornike i voditelje radionice. Počašćen sam time što klinci još uvijek žele nešto čuti od nas”, kaže dizajner iz Hrvatske Nikola Žinić.

‘Požuri polako’

Džanko podsjeća da festival “Studenti organizuju studentima” (SOS) nije prva inicijativa studenata Likovne akademije.

“Ranije je druga grupa studenata Likovne akademije dizajnirala novi most na rijeci Miljacki”, kaže Džanko.

“Požuri polako” naziv je ove čelične konstrukcije, koja spaja zgradu Akademije likovnih umjetnosti sa drugom obalom.

Njeni bivši studenti pobijedili su na javnom konkursu koji je raspisala općina. Sve to stvara bolju perspektivu za mlade dizajnere u zemlji.

U organizaciju SOS dizajn festivala studenti su se uključili volonterski. Prvi je premašio sva njihova očekivanja, a već maštaju i o narednim.

Izvor: Al Jazeera