Studenti prave robote za obnovu Sirije

Iako im je prioritet pobjeda na takmičenju u SAD-u, Nada Sirije želi skrenuti pažnju na patnju njihovih sugrađana (Al Jazeera)

Piše: Olivia Alabaster

LIBAN – Nakon više od pet godina brutalnog sukoba, Nada Sirije (Hope of Sirija) možda zvuči kao ambiciozno ime – ali ovaj mladi tim inženjera robotike je željan da pomogne u naporima za obnovu njihove zemlje.

Studentski tim, koji u potpunosti čine sirijske izbjeglice, nedavno je osvojio nacionalno takmičenje u robotici u Libanu, kada je njihov robot SYR01 uspio da ubaci najviše loptica u mrežu. Oni će se sada takmičiti na Vexu, svjetskom takmičenju u robotici, koji se održava 20. aprila u američkoj saveznoj državi Kentucky. Na Vexu će se takmičiti protiv gotovo 450 drugih timova iz svijeta.

I dok je osvajanje turnira njihov prioritet, 17-godišnji član tima Amjad al-Homsi kaže da oni također žele skrenuti pažnju na patnje Sirijaca.

 “Želimo da im kažemo da osim što se nalaze u lošim ili teškim okolnostima, oni mogu učiniti nešto – oni mogu obnavljati”.

Homsi, koji je iz Damaska, kaže da želi da se nastavi baviti naukom kada se jednog dana vrati u Siriju. On se posvetio mehatronici, koja kombinira mašinstvo, računarstvo i elektrotehniku.

“Moj san je da obnovim Siriju, da budem dio tog procesa”, kazao je Homsi.

Fatima al-Soki (16) je jedna od programerki tima, a želi da joj programiranje bude životni poziv.

“Ovo je prvi put da se bavim programiranjem, i bila sam veoma uzbuđena što dolazim na nastavu”, kazala je Soki za Al Jazeeru. “Želim da budem softverska inženjerka i nadam se da će vještine koje danas učim pomoći u budućnosti svim Sirijcima.”


Nada Sirije je pobijedila na takmičenju zahvaljujući roboti SYR01 [Olivia Alabaster/Al Jazeera]

Mohammad al-Hasan, koji upravlja Programom za kontinuirano obrazovanje i društveni rad u okviru MAP-a, libanske nevladine organizacije koja pomaže sirijskim izbjeglicama, strastveno ulijeva optimizam studentima o zajedničkoj budućnosti kada se vrate u Siriju. Tim Nada Sirije se okupio u okviru nastave iz robotike koju je organizirao Hasanov program.

“Ove vještine i ovo znanje će prouzrokovati revoluciju u njihovim glavama”, rekao je za Al Jazeeru. “Dobre ideje dolaze iz dijeljenja, ne od jedne osobe. Želimo da naš glas čuje svjetska zajednica, kako bi podržali obrazovanje izbjeglica. To je mnogo važnije od humanitarne pomoći ili podrške.”

“Ako izgubimo ovu generaciju, izgubit ćemo budućnost”, dodao je Hasan.

Deseci hiljada sirijske djece u Libanu ne pohađaju školu, nekada zbog troškova prevoza ili školskih udžbenika, ali i zbog toga što se roditelji oslanjaju na prihode koje mogu zaraditi njihova djeca.

Hasanov program, koji pruža alternativu za ovu djecu, finansira njemačka nevladina organizacija Orienthelfer. Bilal Hittawi, predstavnik Orienthelfera koji za organizaciju radi iz ureda u Bejrutu, nedavno je posjetio MAP-ov centar zbog slavljeničke zabave robotičkog tima.

“Oni su izbjeglice zbog rata, ali su oni normalni ljudi. Oni su talentirani, obrazovani, oni mogu postići mnogo toga”, rekao je Hittawi za Al Jazeeru. “Moramo ih podržati i učiniti da budu uključeni i u druge zajednice, a ne da budu samo stranci,”

Kapitan tima Nada Sirije, 19-godišnji Mohammed al-Khoshfeh iz Daraye se godinama zanima za robotiku. On kaže da je uzbuđen što može naučiti dosta od drugih timova na takmičenju u Sjedinjenim Američkim Državama naredne sedmice.

“Svi Sirijci… mogu naučiti ove stvari, čak i izvan škole. Možete napraviti robota dok se igrate”, rekao je Khoshfeh za Al Jazeeru, dodavši da bi volio pomoći u naporima za obnovu Sirije poslije rata kad se bude mogao vratiti kući. “Želim da pravim robote koji će čistiti posljedice rata.”

Mulham Roumia, Sirijac koji drži nastavu iz robotike u MAP-u, podržava ovu ideju.

“Naša djeca u Siriji žele da se obrazuju, i treba im dati nadu da mogu obnoviti Siriju”, rekao je Roumia za Al Jazeeru.

Ako Nada Sirije pobijedi u Kentuckyju, nagrada će biti posvećena svim sirijskim izbjeglicama širom svijeta, rekao je 17-godišnji član tima Abdul Rahman Mawas.

“Svako od njih može biti korisna osoba u okviru zajednice”, rekao je on. “Svako treba imati san koji će slijediti, koji će ispuniti.”

Izvor: Al Jazeera