Studija: Britanci zadovoljniji nakon glasanja o Brexitu

Prosječan rejting sreće, zadovoljstva u životu i osjećaja da se učinilo nešto vrijedno truda dostigao je najviši nivo od 2011. godine (Arhiva)

Nova studija pokazuje da je moral u Velikoj Britaniji neznatno ojačao nakon glasanja o napuštanju Evropske unije.

Moral je, sudeći po studiji, ojačao uprkos napadima koji su zadesili tu zemlju i neizvjesnostima u vezi s Brexitom.

Prosječan rejting sreće, zadovoljstva u životu i osjećaja da se učinilo nešto vrijedno truda dostigao je najviši nivo od 2011. godine, sudeći po istraživanju Ureda za nacionalnu statistiku o stanju javnosti.

U junu su Britanci rangirali svoje zadovoljstvo ocjenom 7,52 na skali do deset u poređenju s junom prošle godine, u vrijeme referenduma o Brexitu, kad je ta ocjena iznosila 7,46, saopćio je ONS.

Sat počeo otkucavati

Osjećaji životnog zadovoljstva slijede sličan trend, rastući sa 7,65 na 7,69, dodaje ONS, naglašavajući da su rezultati u Engleskoj pokretač promjena.

“Nivo anksioznosti ostao je stabilan, rastući samo za 0,02 poena, na 2,91 na skali do deset. Neka povećanja ocjena na listi o blagostanju građana mogla bi se objasniti poboljšanjima određenih ekonomskih indikatora unutar Ujedinjenog Kraljevstva”, saopćio je ONS, dodajući da je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou od 1975. godine.

Iako je sat počeo otkucavati za dvogodišnji period uoči definitivnog napuštanja EU-a u martu 2019, ONS navodi da “mi još nismo napustili EU, a implikacije toga po svakodnevni život ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu tek se trebaju vidjeti”, prenosi AFP.

Izvor: Agencije