Stupa na snagu prva etapa američkih sankcija Iranu

Evropska komisija je saopćila da su sankcije vlastima Irana produžene do 13. aprila 2020. godine (EPA)

Implementacija prvog dijela dvoetapnog embarga kojeg je SAD nametnuo Iranu počinje u ponedjeljak, javlja Anadolija.

U okviru embarga, Iranu će biti onemogućena trgovina u američkim dolarima, bit će nanesen udarac trgovini naftom koja je značajan izvor prihoda Irana, a bit će ograničena i trgovina rezervnih dijelova za automobile.

Spomenuti embargo odrazit će se i na treće zemlje, konstatira Anadolija.

Drugi krug sankcija za tri mjeseca

SAD je ranije najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma, kao i uvođenje sankcija Iranu, ali i da će biti nametnute sankcije državama koje budu nastavile trgovinu s Iranom.

Ministarstvo trezora SAD-a ranije je priopćilo kako će, nakon prvog paketa sankcija Iranu, drugi stupiti na snagu 4. studenog.

Tim sankcijama bit će, među ostalim, obuhvaćen naftni i plinski sektor te poslovanje središnje iranske banke.

Pompeo o detaljima

Iz Bijele kuće je potvrđeno da će u ponedjeljak objaviti detalje o ponovnoj uspostavi američkih sankcija Iranu koje je predsjednik Donald Trump naredio prije nekoliko dana.

Državni tajnik Mike Pompeo je, razgovarajući s novinarima u avionu na povratku iz Azije u Washington, rekao kako je to važan dio nastojanja da se usprotive “iranskom zlonamjernom djelovanju”.

Trump je u svibnju objavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz međunarodnog ugovora zaključenog 2015. koji bi trebao spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga previše popustljivim prema Iranu.

Izvor: Agencije