Stupila na snagu odluka o Sjevernoj Makedoniji

Sobranje, Sjeverna Makedonija, Parlament
'Ako Sobranje ostane iza onog što je obećalo, nema potrebe za odgađanjem izbora', poručio je Zaev (Anadolija)

U šestom broju Službenog lista Makedonije objavljena je odluka o promjeni Ustava sa kojom stupa na snagu primjena novog imena države – Republika Sjeverna Makedonija. 

Kako tvrdi Tanjug, odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Gjorga Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama. 

U Ustavu riječi „Republika Makedonija“ mijenjaju se riječima „Republika Sjeverna Makedonija“, dok se riječ „Makedonija“ mijenja riječima “Sjeverna Makedonija”.

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susjednih država. 

U skladu s ustavnim promenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije. 

Odluka dvotrećinskom većinom

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisat će se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe. 

Dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina, dok će se dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa Evropskom unijom. 

Makedonija je prošlog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Grčkom. 

Izvor: Agencije