Stupilo na snagu primirje u Jemenu

Nijedno od protekla četiri primirja nije održano, a pregovori nisu uspjeli (EPA)

U Jemenu je u ponoć na snagu stupilo primirje, a i prorežimske i pobunjeničke snage su obećale da će ga poštovati.

Sporazum je stupio na snagu uoči predstojećih mirovnih pregovora, koji bi trebalo da se održe 18. aprila u Kuvajtu.

Husi, koje podržava Iran, zajedno sa snagama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, uputile su pismo UN-u u kom ističu da se obavezuju da će prekinuti sve vojne operacije, javila je jemenska novinska agencija Saba, koja je pod kontrolom pobunjenika, prenosi AFP.

Načelnik generalštaba snaga lojalnih jemenskom predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju je potvrdio da je “prekid vatre stupio na snagu”.

Četvrti prekid vatre

“Poštovat ćemo prekid vatre…. ako ga Husi pobunjenici ne prekrše”, rekao je novinarima general Mohamed Ali al-Makdashi.

Nešto ranije, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se više od godinu u Jemenu bori protiv pobunjenika objavila je da će poštovati prekid vatre.

“Arapska koalicija će poštovati prekid vatre u Jemenu koji stupa na snagu od ponoći u nedelju na zahtjev predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, ali zadržava pravo da odgovori” na napad pobunjenika bilo koje vrste, navodi se u saopćenju.

Ovo je četvrti prekid vatre u Jemenu od 26. marta prošle godine kada je koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, pokrenula zračne udare.

U svim slučajevima, prekidi vatre se nisu održali, a pregovori nisu uspjeli. Analitičari ocjenjuju da je pred ove pregovore atmosfera malo bolja.

Od početka rata u Jemenu je poginulo više od šest hiljada ljudi.

Izvor: Agencije