Sturgeon: Nacrt sporazuma o Brexitu katastrofalan za Škotsku

Nicola Sturgeon
Sturgeon: 'Osnovno demokratsko načelo kaže da su odluke o ustavnoj budućnosti Škotske na narodu koji u njoj živi' (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ocijenila je u srijedu nacrt sporazuma o Brexitu kao “katastrofalan” za Škotsku, jer se njime favorizira Sjeverna Irska, prenose agencije.

Liderka Škotske nacionalne partije želi da ovaj dio Velike Britanije ostane dio jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Nacrt sporazuma o Brexitu predviđa “sigurnosnu mrežu” kojom bi se izbjeglo uspostavljanje fizičke granice između Irske i britanske Sjeverne Irske.

To rješenje na dva nivoa ima formu carinskog aranžmana za čitavu Veliku Britaniju, s dodatnim prilagođavanjem propisa za Sjevernu Irsku, rekao je jedan izvor iz Evropske unije.

“To će biti katastrofalno za investicije i zapošljavanje u Škotskoj. To bi bio najgori mogući scenarij”, navela je Sturgeon u snimku postavljenom na njenom Twitter profilu.

Taj sporazum bi mogao biti odbijen u britanskom Parlamentu, što bi, prema riječima škotske premijerke, ostavilo mogućnost za “bolja rešenja, pa i ostanak Velike Britanije u jedinstvenom tržištu”.

Raniji i budući referendumi

“Ako su informacije u medijima tačne, ‘sigurnosna mreža’ bi za neželjenu posljedicu mogla imati odvajanje Sjeverne Irske od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva i ozbiljno potkopati našu uniju”, rekla je Sturgeon.

Škoti su na referendumu o Brexitu 2016. godine velikom većinom glasali za ostanak u EU.

Referendum je održan dvije godine poslije škotskog referenduma o nezavisnosti, na kojem se 55 posto glasača izjasnilo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Škotska premijerka smatra kako pobjeda Brexita na referendumu predstavlja bitnu promjenu okolnosti, ali je za sada odbacila mogućnost novog referenduma o nezavisnosti, makar dok ne bude jasno kako će se Brexit odvijati.

Izvor: Agencije