Sturgeon: Škoti zaslužuju još jedan referendum o nezavisnosti

Nicola Sturgeon, Škotska
Nicola Sturgeon: Vladu Velike Britanije progutao je haos, državu vodi u samonametnutu propast (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je svojoj Škotskoj nacionalnoj stranki da nadolazeći izlazak Velike Britanije iz Europske unije ponovno jača mogućnost za škotsku neovisnost od Velike Britanije i da oni kao stranka još uvijek imaju mandat za pružanje tog izbora.

“S vladom Britanije, koju je progutao kaos i koja vodi državu u samonametnutu propast, potreba za neovisnošću nije nikad bila veća”, rekla je ona na okupljanju svoje stranke u Glasgowu, dodavši da se ne zna kad bi se održao novi referendum.

“Mi imamo mandat da ljudima pružimo taj izbor”, smatra škotska čelnica, kako prenosi Hina.

“Mandat smo dobili pošteno i po pravilima. No, njegova provedba mora biti izvršena s interesima cijele Škotske u srcu.”

Izgubili trećinu zastupnika

Stranka premijerke Sturgeon izgubila je trećinu zastupnika na parlamentarnim izborima u lipnju, kad je u krivo vrijeme pozivala na novo glasovanje o secesiji, nakon što su Škoti na referendumu 2014. godine izglasali ostanak u Velikoj Britaniji.

SNP je na kraju odgodio plan o novom referendumu.

S procesom Brexita raste i podrška EU u Škotskoj, pokazuju ankete, no broj onih koji žele neovisnost i dalje je na razini iz 2014. godine.

Brexit je razjedinio četiri nacije Velike Britanije, jer su Škotska i Sjeverna Irska glasovale za ostanak, dok su Wales i Engleska bili za izlazak iz EU-a.

Izvor: Agencije