Subašić: Dodik predlaže rezoluciju o Armencima, umjesto o Srebrenici

Vrijeme je da Dodik prestane 'trovati svoj narod', kaže Munira Subašić (Anadolija)

Nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas prvi put posjetio Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, gdje je položio cvijeće i odao počast stradalima u genocidu u Srebrenici 1995. godine, Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” je poručila da, “što se tiče majki, nije morao doći”.

“Mi ga nismo ni zvale, ni očekivale, ali trebao je doći zbog svojih unučadi. Poslije 20 godina došao je do pameti”, kazala je Subašić za agenciju Anadolija.

Poručila je da je vrijeme da Dodik prestane “trovati svoj narod”. Subašić ističe da “njima nije toliko važno što je došao”.

Dodik je danas u Skupštinu RS-a uputio prijedlog rezolucije o priznavanju genocida nad Armencima, a Subašić kaže da je to klasičan primjer dvostrukih aršina.

Kako kaže, prijedlog rezolucije o događajima iz 1915. godine je političko pitanje, ali je prioritet, smatra, morala biti rezolucija o genocidu koji se dogodio u državi u kojoj i Dodik živi, Bosni i Hercegovini.

‘Politička pozadina’

“Njegov dolazak ima političku pozadinu. On 20 godina nije prihvatio pravu istinu, a ono što se nije dokazalo i što nikad nije procesuirano, on to podržava. Bilo bi dobro da mu je proradila svijest pa da je na svojoj Skupštini zabranio negiranje genocida u Srebrenici”, istakla je Subašić.

Podsjetila je da je Dodik “proteklih 20 godina posipao sol po ranama srebreničkih majki”.

“Naše rane još krvare i još nikada nisu zamladile. Nećemo mu halaliti, ni oprostiti. On je 20 godina trovao svoj narod, obmanjivao ih, slao poruke nama majkama da se nije desio genocid, negirao ga, a poslije negirao i broj žrtava”, poručila je Subašić.

Podsjećajući da se entitetski i državni parlamenti ne bave stvarima koje su se dogodile u BiH prije samo 20 godina, a bave se događajima od prije 100 godina, poput stradanja Armenaca, Subašić kaže da “parlamentarci iz RS ne rade na tome jer je određeni broj njih i učestvovao u zločinima”.

I potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je dolazak Dodika u Srebrenicu licemjernim, jer nije osudio zločin koji je tamo počinjen kao što ga, kako kaže, osuđuje čitav svijet – a to je zločin genocida, u zaštićenoj zoni UN-a:

“Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje, a u isto vrijeme ne podnijeti za sve ove godine, koliko je Dodik na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, deklaraciju Narodnoj skupštini RS-a o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svijet”, naveo je Salkić.

Izvor: Al Jazeera i agencije