Sud BiH: Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru

Radončiću određen pritvor zbog postojanja osnova sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i počiniti novo krivično djelo (Arhiva)

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ostaje u pritvoru, nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo žalbu njegovih advokata, saopćeno je iz ovog suda.

Apelaciono vijeće razmatralo je žalbu na određivanje jednomjesečnog pritvora Radončiću, koju su uložili Dragan Barbarić i Vasvija Vidović, advokatski tim predsjednika SBB-a, navode bh. mediji.

Ranije je Sud Bosne i Hercegovine, na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Radončiću odredio jednomjesečni pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ometanja istrage.

Najavljena žalba Ustavnom sudu

Prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, lider SBB-a se tereti i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Pritvor mu je određen zbog postojanja osnova sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i počiniti novo krivično djelo.

Takvom odlukom Suda Bosne i Hercegovine odbrana je bila nezadovoljna, zbog čega je i uložena žalba.

U izjavama za medije advokatica Vidović je ranije izjavljivala da će odbrana u slučaju odbijanja žalbe Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine uložiti žalbu i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

O Radončiću i u bh. parlamentu

U međuvremenu je i sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH počela raspravom o posljednjim akcijama Tužilaštva i Suda BiH, posebno u vezi sa hapšenjem Radončića, kao i poslaničkim pitanjima u vezi sa radom ministra sigurnosti Dragana Mektića (SDS).

“SBB je tražio da ministar Mektić objasni svoja predznanja, kako kažu, i pozive na spektakularna hapšenja nakon što je došao na tu funkciju, ali i uoči samog hapšenja Fahrudina Radončića. Ministar Mektić je odgovorio da nema operativnu nadležnost nalagati hapšenja, te da sa tim hapšenjima nema ništa. Što se tiče najava o hapšenjima, odgovorio je, one su bile na tragu obećanja koja je u predizbornoj kampanji dala njegova stranka i savez kojem ona pripada. Obećali su glasačima da će se obračunati sa kriminalom i korupcijom”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Ministru Mektiću nije jasno, kako je rekao, kome to u državi ne odgovara da se država obračunava sa kriminalom i korupcijom. U toj borbi je zatražio podršku parlamenta, te rekao da bi svakako odstupio ako se dokaže da je zloupotrijebio položaj. Još je rekao kako neće odstupiti da bi zadovoljio nečije političke apetite”, javila je Pribinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije