Sud BiH odbacio žalbu iz RS-a o referendumu

Republička komisija za provođenje referenduma RS-a nije ovlaštena za podnošenje žalbe, odlučio je Sud BiH (Al Jazeera)

Apelaciono Vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za provođenje referenduma bh. entiteta Republika Srpska na Odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u, potvrdio je agenciji Fena član CIK-a Suad Arnautović.

Sud je, kako kaže, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer žaliteljica, Republička komisija za provođenje referenduma RS-a, nije ovlaštena za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Komisija za provođenje referendum u RS-u dostavila je početkom mjeseca Sudu Bosne i Hercegovine žalbu na odluku CIK-a kojom se odbijaju kao neosnovani zahtjevi te komisije za izvode iz Centralnog biračkog spiska za RS i Brčko distrikt.

Bez referenduma u Brčkom

Prethodno je Komisiji za provođenje referenduma dostavljena pomenuta odluka CIK-a.

CIK je ranije odbio kao neosnovan i nedopušten zahtjev referendumske komisije iz RS-a za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS-a, najavljenog za 25. septembar.

“Odluka je donesena većinom glasova, a zahtjev je odbijen kao neosnovan, jer referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal”, rekao je tada predsjednika CIK-a Ahmet Šantić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić rekao je ambasadorici SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack da referendum o Danu RS-a ipak neće biti priređen na području distrikta, ali “da razumije i pozdravlja ideju koju neki zagovaraju da se ovaj vid demokratskog izjašnjavanja građana obavi i u distriktu”.

On je kazao da će i sam glasati na referendumu o Danu RS-a, prenosi Srna.

“Predočio sam joj da se referendum u Brčkom ne može organizovati, s obzirom na to da postoji Zakon o referendumu u RS-u, u kome je precizirano da je s tim u vezi potrebno tražiti saglasnost vlade distrikta”, naveo je Kojić novinarima.

Akt sa snagom zakona

On je podsjetio i na nalog supervizora u vezi s raspisivanjem i održavanjem referenduma, napomenuvši da taj akt ima snagu zakona.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije ovog mjeseca je izjavio kako će biti održan referendum o Danu RS-a i kako on nije usmjeren na secesiju tog bh. entiteta iz Bosne i Hercegovine.

On je rekao kako je obavio konsultacije sa svim političkim liderima i kako je postignut jedinstven stav da referendum bude održan, čak i u slučaju da bude zabranjen.

Izvor: Agencije