Sud BiH odbio optužnicu u slučaju referenduma u RS-u

Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata (Anadolija)

Sudija Suda Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri kojom se obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu bh. entiteta Republika Srpska.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, prenosi agencija Fena.

“U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS-a, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o provođenju referenduma, s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet”, navodi se u saopćenju.

Obustavljene istrage protiv zvaničnika

Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

Istraga protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, premijerke RS-a Željke Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika ranije je obustavljena, zbog nepostojanja dovoljno dokaza da su oni počinili, pomogli ili podsticali izvršenje navedenog krivičnog djela.

Obustavljena je i istraga protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Izvor: Agencije