Sud BiH prihvatio Kaplanovu žalbu

Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH (Arhiva)

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o brisanju Salmira Kaplana s liste kandidata za načelnika općine Stolac, javljaju bh. mediji.

Sud BiH je prihvatio sve žalbe koje su podnesene na odluku o kažnjavanju pojedinih članova izborne administracije, kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima u izbornoj jedinici Stolac, održanih početkom listopada.

Sve su odluke na koje su podnesene žalbe vraćene na ponovno razmatranje, javlja Anadolija.

Takvu je informaciju portalu Klix potvrdio i Demir Mahmutćehajić, nositelj liste Inicijative za Stolac za stolačko općinsko vijeće.

Osim Salmira Kaplana, žalbe su podnijeli i Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, Ivan Perić, koji je smijenjen s pozicije predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, te Avdo Jaganjac i Meliha Kapor, koji su također smijenjeni s pozicija članova istog povjerenstva.

Incidenti na biračkom mjestu

Središnje izborno povjerenstvo BiH nedavno je donijelo odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne administracije te pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Uz navedeno, svima su određene i novčane kazne u protuvrijednosti do 2.500 eura.

Kaplana i druge terete za nerede povezane s glasanjem na lokalnim izborima u BiH, odnosno otuđenje i uništavanje glasačkih materijala te fizičkog napada na članove Općinskog izbornog povjerenstva. 

Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta. Još nije donesena odluka o poništenju izbora i zakazivanju novih.

Općinski sud u Čapljini u međuvremenu je potvrdio optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog više kaznenih djela u vezi s prekidanjem lokalnih izbora u Stocu.

Izvor: Agencije