Sud: Grci imaju pravo na imovinu u Turskoj

Pravna bitka braće Fokas trajala je nekoliko decenija (EPA)

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da Turska mora da plati odštetu od pet miliona eura dvojici državljana Grčke koji su pokušali da ostvare vlasništvo nad tri zgrade u Istanbulu, dobijene kao nasljedstvo od pokojne sestre.

Ioannis i Evangelos Fokas pokrenuli su ovaj slučaj 2002. godine, rekavši da im je nasljedstvo odbijeno jer su Grci.

Sud u Strasbourgu saopštio je da nema zakonskih prepreka da Grci posjeduju imovinu u Turskoj, od kada je 1988. poništen dekret iz 1964. koji je to zabranjivao, prenio je AP.

Odluka bi mogla uticati na prava Grka na posjedovanje imovine u Turskoj i na Kipru, koji je podijeljen na grčki i turski dio.

Dugogodišnja pravna bitka

Polikseni Foka, sestra Ioannisa i Evangelosa Fokasa, bila je grčka državljanka rođena 1943. godine.

Jedanaest godina kasnije usvojili su je Apostolos Pistikas i Elisavet Pistika, turski državljani grčkog porijekla.

U julu 1987. godine, prema odluci suda u Istanbulu, Polikseni Foka naslijedila je imovinu svojih roditelja. U novembru 1997. ta odluka je poništena.

Tri godine kasnije Foka je preminula u vrijeme dok je bila u državnoj skrbi kao psihijatrisjki bolesnik.

Sud je kasnije odbacio zahtjev njene braće za nasljedsvo.

Pravna bitka nastavljena je na Evropskom sudu za ljudska prava, koji je zaključio da turski državljani mogu nasljeđivati nepokretnu imovinu u Grčkoj, uključujući u regijama gdje su uvedene zakonske restrikcije o kupovini i prodaji nepokretne imovine.

Također, sud je zaključio kako nema pravnih prepreka da državljani Grčke kupuju nepokretnu imovinu u Turskoj, jer je 1988. objavljen dekret kojim se ukida ranija odluka da Grcima to bude zabranjeno.

Izvor: Agencije