Sud: Objelodaniti snimke prisilnog hranjenja

Velike medijske organizacije u SAD-u tražile su da se snimci objave (Reuters)

Američka sutkinja Gladys Kessler naredila je da se javno objave videosnimci prisilnog hranjenja Abu Waela Dhiaba, klijenta londonske pravne organizacije Reprieve i zatvorenika u Guantanamu koji je štrajkovao glađu.

Također, prema odluci, prije javnog objavljivanja, iz videosnimaka koji su prije bili tajni mora se ukloniti, odnosno prikriti sve što bi moglo identifikovati sve druge osobe koje se osim Dhiaba pojavljuju.

Ti snimci prikazuju Dhiaba kojeg takozvani tim za „Prisilno izvlačenje iz ćelije“, odnosno grupa vojne policije za nemire, nasilno odvlači iz njegove zatvorske ćelije u Guantanamu te ga silom hrane, saopštili su iz organizacije Reprieve.  

Ovakva odluka sutkinje dolazi nakon što je 16 velikih medijskih organizacija u SAD-u, uključujući New York Times, Washington Post, AP i druge, tražilo da se snimci objave.

Dhiab, Sirijac koji je u zatvoru bez optužnice od 2002. godine, podržao je ovakvu akciju medija, izjavivši da želi da što više Amerikanaca vidi stvarnost prisilnog hranjenja u Guantanamu.

‘Najznačajnija odluka’

Dhiab je u izjavi koju je citirala Kessler prilikom izricanja odluke kazao: „Želim da Amerikanci vide šta se danas dešava u zatvoru kako bi shvatili zašto štrajkujemo glađu i zašto bi zatvor trebao biti zatvoren. Ako se američki narod zalaže za slobodu, onda bi trebali gledati ove snimke. Ako zaista vjeruju u ljudska prava, onda moraju vidjeti ove snimke.“

„Ukratko, naša je odgovornost kao sudija, kao dio naših dužnosti predviđenih Ustavom, da se pobrinemo da svaki napor da se ograniči pravo na Prvi amandman [pravo slobodnog izražavanja] bude najpažljivije proučen. Takva odgovornost ne može biti ignorisana ili zapostavljena“, kazala je sutkinja Kessler.

Alka Pradhan, advokatica iz organizacije Reprive, kazala je da je „ovo možda najznačajnija odluka o Guantanamu posljednjih godina“.

Slučaj medicinara

Jedan medicinski radnik u julu ove godine odbio je sudjelovati u prisilnom hranjenju zatvorenika koji su na produženom štrajku glađu u Guantanamu, što je bilo prvo odbijanje takve vrste.

Vijest o odbijanju je došla kada je Abu Wael Dhiab nazvao advokata Coria Cridera iz londonske pravne organizacije Reprieve.

Dhiab, koji štrajkuje glađu, opisao je kako ga je, nekad prije 4. jula, medicinski radnik iz Mornaričkog bolničkog korpusa iznenada odbio prisilno hraniti, te je zato uklonjen sa dužnosti u zatvoru.

Advokat za Reprievea tada je rekao da je medicinski tehničar odlučio ne sudjelovati u prisilnom hranjenju, nakon što je shvatio da je ova praksa kazneno djelo.

„Američka javnost više se ne mora oslanjati na propagandu i dezinformacije, nego napokon može pogledati videosnimke i sama presuditi da li ovaj grozni zatvor treba i dalje da bude slika koju Amerika šalje svijetu ili trebamo preispitati naše vrijednosti i zatvoriti ga zauvijek“, rekla je Pradhan.  

‘Human način održavanja zatvorenika u životu’

Dhiab je podnio tužbu Saveznom sudu da ospori politiku prisilnog hranjenja.

Suđenje na kojem će Dhiab zastupati stav da je Vladina dosadašnja praksa prisilnog hranjenja okrutna i neetična, počet će 6. oktobra u Washingtonu, saopštili su iz Reprievea.

Advokati Obamine administracije i Dhiaba ranije su raspravljali o tome šta Vlada treba predati Sudu i Dhiabovim advokatima.

Kessler je na kraju naredila da Vlada preda blizu 34 tajna videosnimka koja prikazuju Dhiaba, kako ga nasilno izvode iz ćelije i protiv njegove volje hrane kroz cijevi gurnute u nos.

Iz Obamine administracije ranije su naveli kako je prisilno hranjenje štrajkača glađu, iako mu se protive mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava, najhumaniji način da se pritvorenici, koji se protive neodređenom pritvoru, održe u životu.

Al Jazeera je ekskluzivno objavila u maju 2013. da su zatvorenici Guantanama koji štajkuju građu i koji su prisilno hranjeni bili podvrgnuti liječničkom zahvatu u kojem su bili zavezani za stolice, dok su im duge cijevi umetnute kroz nosnice.

Zatvorenici su bili u takvom stanju dva sata ili dok medicinsko osoblje nije utvrdilo da je hrana došla do želuca.

UN je prošle godine saopštio da se prisilnim hranjenjem u Guantanamu krše međunarodni zakoni.     

Izvor: Al Jazeera i agencije