Sud odbacio pokretanje procesa protiv Blaira zbog rata u Iraku

Al-Rabbatovi advokati su tvrdili da je objava nalaza Chilcotove istrage o iračkom ratu dala nove temelje za pokretanje postupka protiv Blaira (EPA)

Britanski Visoki sud je odbacio zahtjev bivšeg iračkog generala da pokrene privatni sudski proces protiv bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira za  “zločin agresije” odnosno, pridruživanje SAD-u u invaziji na Irak 2003. godine.

Advokati bivšeg načelnika iračkog glavnog štaba Abdula Waheda al-Rabbata željeli su tužiti Tonyja Blaira, njegovog ministra vanjskih poslova i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika.

No britanski Dom lordova,  odnosno gornji dom parlamenta, presudio je da engleski zakon ne sadrži “zločin agresije” iako taj postoji u međunarodnom pravu.

Odluka nižeg suda

Visoki sud odbacio je Al-Rabbatov zahtjev da se sudski preispita prošlogodišnja odluka nižeg suda.

On je rekao da nema izgleda da Vrhovni sud, britanski najviši sud, presudi da je ranija odluka bila pogrešna ili da obrazloženja odluke više ne vrijede.

Al-Rabbatovi advokati su tvrdili da je prošlogodišnja objava nalaza Chilcotove istrage o iračkom ratu dala nove temelje za pokretanje postupka protiv Blaira.

Istraga je zaključila da je Blairova vlada odlučila izvršiti invaziju na Irak prije no što su se iscrpile mirne mogućnosti rješenja, koristila obavještajne informacije s neopravdanim uvjerenjem u njihovu pouzdanost  i potkopala autoritet Ujedinjenih naroda.

Nakon objave nalaza istrage Blair je priznao “pogreške u planiranju i procesu”, ali  je i rekao da bi ponovno donio istu odluku.

Izvor: Agencije