Sud odbio odgodu kazne Mariji Alehini

Marija Aljohina će podnijeti žalbu na odluku Suda (AP)

Sud u Rusiji odbacio je u srijedu zahtjev jedne članice pank grupe Pussy Riot, koja se nalazi u zatvoru, da kaznu odsluži kada njen petogodišnji sin napuni 14 godina.

“Sud je donio odluku da ne izađe u susret zahtjevu”, rekla je sutkinja Suda u Berezniki Galina Jefremova, prenosi agencija RIA Novosti.

Jefremova je rekla da su godine djeteta osuđene uzete u obzir kod određivanja kazne, kao i da nisu ustanovljene nikakve nove olakšavajuće okolnosti da ta kazna bude ublažena.

Podrška za Alehinu

Kako su prenijeli ruski mediji, Maria Alehina će podnijeti žalbu na odluku Suda.

Alehina je zatražila od Suda da joj dozvoli da kaznu od dvije godine zatvora nastavi izdržavati kada njen petogodišnji sin napuni 14 godina, tvrdeći da bi njena odvojenost od djeteta sada imala neotklonjive psihološke posljedice.

Ona je podnijela zahtjev Sudu u planinskom gradu Berezniki na Uralu, gdje izdržava zatvorsku kaznu, da donese ovu izuzetno rijetku odluku pošto je, kako je navela, sada sinu očigledno potrebna.

Nekoliko desetina podržavalaca Alehine i novinara okupilo se u srijedu ispred Suda, koji su osiguravale specijalne policijske snage, što je rijedak prizor u Rusiji za tako malo mjesto.

Alehina je osuđena prošle godine, zajedno sa još dvije članice grupe, za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom pošto su izvele “pank molitvu” protiv predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj crkvi, a jednoj njih, koja je uoči razmatranja kazne na presudu promijenila advokata, kazna zatvora je zamijenjena uslovnom kaznom.

Izvor: Agencije