Sud odlučio: U Srbiji ne važi ‘Lex Agrokor’

Posrnuli koncern nalazi se u velikim finansijskim problemima (EPA)

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtjev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog Agrokora, da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost „lex Agrokora”, piše Politika

Riječ je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasio posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala. 

Ramljak nije iznenađen odlukom suda u Beogradu kojom je odbijen zahtjev da preduzeća iz sistema tog koncerna, koja posluju u Srbiji, potpadnu pod nadležnost tzv. Lex Agrokora.

Ramljak je to izjavio nakon današnjeg sastanka u vladi i dodao da Srbija još nije članica EU, pa su stoga “njihove odluke, njihove odluke”.

On smatra da takva odluka neće podstaći i druge zemlje da naprave isto.

Interes Sberbanke

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Mercator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Kikindski mlin i Nova sloga. Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtjevom da i za firme u Srbiji važi „lex Agrokor”. Međutim, njegov zahtjev je odbijen, a Politika navodi da im je ova informacija potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu.

List piše da je to samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primjena “lex Agrokora” ne pruža garancije da će joj više od milijardu eura koliko je pozajmila Todoriću biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava posljednjih nekoliko mjeseci pokušali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima. 

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnijela zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta.

Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji donijeli su rješenja za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja. Time je povjerenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu “otuđenja i opterećenja” u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Slovenski slučaj

Ramljakov zahtjev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mjere koje su Rusi preduzeli, ali i dio regionalne poslovne strategije koja je imala cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odriješene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj. Identičan zahtjev Ramljak je podnio i Okružnom sudu u Ljubljani, međutim epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji cijeli Merkator je prešao u nadležnost “lex Agrokora”.

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je sredinom jula Ramljakov zahtjev i donio odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti, što praktično znači prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i posljednju riječ u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

Izvor: Agencije