Sud odlučuje o prometu dizelaša na njemačkim cestama

Parcijalna zabrana smanjit će prekomjerne nivoe štetnog nitrogen dikosida (EPA)

Upravni sud u Leipzigu ove sedmice će donijeti odluku o mogućnosti zabrane saobraćaja vozilima s dizelskim motorima, koja bi mogla rezultirati zabranom prometa za približno 15 miliona dizel automobila u većini njemačkih gradova.

U četvrtak se odlučuje o gradovima Stuttgart i Duesseldorf, u kojima udruženje Njemačka pomoć okolišu želi postići zabranu saobraćaja vozilima s dizelskim agregatima, koji su glavni uzročnici visoke koncentracije azotnih oksida u ovim gradovima, ali će se odluka primjenjivati i u ostalim pogođenim gradovima.

Lokalni sudovi su u oba slučaja djelimično presudili u korist DUH-a, ali gradovi pred Upravnim sudom žele razjasniti pravnu utemeljenost eventualne zabrane prometa.

Odnos grada i pokrajine

Ministar saobraćaja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Winfried Hermann (Zeleni) za agenciju AFP je objasnio kako se radi o kompetencijama, jer nije jasno na koji način jedna savezna pokrajina mora reagirati u slučaju prekomjernog zagađenja zraka u gradovima.

“Nije jasno može li ona uvesti zabranu, ili mora uvesti zabranu saobraćaja za dizel automobile“, objašnjava situaciju u kojoj, ako sud odluči da gradovi mogu uvesti zabranu, nije do kraja jasno šta to znači za pokrajine.

Stručnjak za automobilsku industriju iz istraživačkog centra CAR Ferdinand Dudenhoeffer smatra kako su zabrane saobraćaja za sve automobile s dizelskim pogonom koji ne pripadaju posljednjoj generaciji neizbježne.

“Sve drugo bi značilo jasno kršenje osnovnog prava građana na zdrave životne uvjete”, rekao je on.

Posmatrači ocjenjuju kako politika neće dopustiti zabranu saobraćaja, jer bi to u velikoj mjeri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje poduzetnike, čiji se vozni park isključivo sastoji od vozila s dizelskim motorima.

Pritisak na industriju

U slučaju da sud u Leipzigu odobri zabrane, moguć je i jači pritisak na automobilsku industriju za tehničkim promjenama na starijim “dizelašima”, što je industrija, zbog ogromnih troškova, do sada odbijala.

Na susretima političara i predstavnika automobilske industrije prošle godine je odlučeno da industrija preuzme troškove promjene softvera u pojedinim automobilima.

Isto tako, planirane su veće investicije u javni prijevoz.

Organizacije za zaštitu okoliša su vladi, na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, do sada predbacivali da previše izlazi ususret predstavnicima automobilske industrije, jednom od najvećih poslodavaca u Njemačkoj.

Kao jedno od rješenja za zagađeni zrak u njemačkim gradovima raspravlja se i o mogućnosti uvođenja besplatnog javnog prijevoza, što su gradovi odbacili zbog visokih troškova.

Izvor: Agencije