Sud odobrio mrtvom guruu da ‘meditira’

Uočio odluke, hiljade sljedbenika okupilo se ispred hrama u Nurmahalu tokom vikenda kako bi izrazilo podršku guruu (AFP)

Sljedbenici preminulog indijskog gurua koji se nalazi u hladnjači od janura uspjeli su od suda dobiti odobrenje da se njegovo kremiranje odgodi za još sedam sedmica.

Oni su na sudu u državi Punjab tražili odgađanje ranije odluke o kremiranju hindu gurua Ashutoshu Maharaja, koji je proglašen mrtvim 29. januara.

„Nekoliko sudija suda u Punjabu i Harayani podržalo je da se kremiranje odgodi do 9. februara“, rekao je Swami Vishalanand, glasnogovornik hrama ovog gurua.

Sljedbenici insistiraju na tome da njihov duhovni vođa nije mrtav nego u stanju duboke meditacije te da će se nekada vratiti i ponovo ih voditi.

Maharaj, za kojeg se vjeruje da je imao više od 70 godina, jedan je od mnogih gurua u Indiji, a vodio je Misiju buđenja uzvišenih svjetlom (Divya Jyoti Jagrati Sansthan) koja tvrdi da ima milione sljedbenika širom svijeta.

Pravo zagarantovano Ustavom

Njegovi sljedbenici pozvali su se na pravo slobode na religiju koje se navodi u Ustavu Indije kao razlog zašto se on ne bi trebao kremirati, a prvobitno je to na sudu zahtijevao čovjek koji se prestavio kao njegov sin.

Sudije su u ponedjeljak tako odgodile kremiranje koje je naredio drugi sudija na istom sudu 1. decembra.

Uočio odluke, hiljade sljedbenika okupilo se ispred hrama u Nurmahalu tokom vikenda kako bi izrazilo podršku guruu za kojeg smatraju da treba nastaviti taj najveći stepen meditacije.

Ovaj slučaj podsjeća na ono što se desilo u Zapadnom Bengalu tokom 90-tih, kada su sljedbenici drugog duhovnog vođe, Balaka Brahmacharija, odbili da ga kremiraju tvrdeći da će on oživjeti. Policija ih je morala silom rastjerati i kremirati njegovo tijelo.

Izvor: Agencije