Sud oduzeo milionsku imovinu porodice Marović

'Vijesti' pišu da se Svetozar Marović navodno liječi, a Miloša Marovića više niko ne pominje (Arhiva)

Crnogorski pravosudni organi privremeno su oduzeli imovinu bivšem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću, koji se ne odaziva na odsluženje zatvorske kazne u zatvor Spuž, i članovima njegove uže i šire porodice.

Podgorički Viši sud privremeno je oduzeo kompletnu imovinu Svetozaru Maroviću, njegovoj supruzi Ðorđini I Sinu Milošu, kao I drugim članovima njegove porodice.

Kako pišu podgoričke Vijesti, Viši sud je time prihvatio zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina Svetozara Marovića, koji je osuđen kao vođa budvanske kriminalne grupe, zamrzne dok se ne ozvaniče rezultati finansijske istrage – da su brojni stanovi, kuće i zemljišta stečeni kriminalnim aktivnostima.

Privremena mjera zabrana korišetenja imovinom u četvrtak je upisana na desetak nekretnina te budvanske porodice, prenosi Tanjug.

Vila za 1,5 miliona eura

Blokiran je i stan Svetozara Marovića od 90 kvadratnih metara kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”, koji je sredinom jula prodao za 180.000 eura.

Time je stavljena blokada izvršenja kupoprodajnog ugovora doskorašnjeg funkcionera DPS-a sa slovenskom državljankom do okončanja finansijske istrage i evetulanog pokretanja postupka trajnog oduzimanja imovine.

Blokirana je, također, četvorospratna vila Ðorđine Marović u budvanskom naselju Babin do, koju je, tvrde finansijski istražitelji, fiktivno prodala za 1,5 miliona eura.

Privremena mjera zabrane raspolaganja i korištenja imovine, piše podgorički dnevnik, donijeta je na osnovu sumnje tužioca da je Đorđina Marović tu vrijednu imovinu stekla kriminalnim aktivnostima svog supruga i sina.

Supruga nekadašnjeg šefa političkog savjeta DPS-a, još 2012. godine kupila je kuću od 207 kvadarata s dvorištem i voćnjakom od oko 500 kvadrata.

‘Imovina stečena kriminalnom djelatnošću’

Vilu je kupila od nogometnog trenera Miljana Miljanića za 300.000 eura, a nakon što je kupila kuću, ona je porušena i izgrađena je nova četverospratnica od gotovo 1.000 kvadrata.

“Analizom bankarske dokumentacije koja se odnosi na Ðorđinu Marović, prozilazi da u trenutku kada je kuća kupljena nije raspolagala novčanim sredstvima. U tom trenutku novcem nisu raspolagali ni njen suprug, ni sin”, piše u naredbi tužilaštva.

Tužioci navode da je vlasništvo nad vilom prenijeto na treće lice R. K. fiktivnom kupoprodajom za 1,5 miliona eura.

“Postoji osnovana sumnja da je kupac znao da nepokretnost koju navodno kupuje predstavlja imovinu stečenu kriminalnom djelatnošću”.

Podaci i dokazi tokom finanijske istrage pokazaju da je od 1.500.000 eura, koliko je navodno iznosila kupoprodajna cijena, Đorđini Marović isplaćeno svega 300.000 eura.

Vijesti pišu da je blokirana i imovina mlađeg Marovića, njegove supruge Tamare, kao i šure Ivana Popovića.

Stan od 480 kvadrata

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je zatražilo, a Viši sud potvrdio, da se blokira dio penthausa – mansarda od 193 kvadrata, koja je je upisana na ime Miloša Marovića.

Riječ je o stanu – mansardi i 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata.

U tom stanu donedavno su živjeli Svetozar i Ðorđina Marović.

I ta nekretnina pre tridesetak dana oglašena je na prodaju, a za nju Marovići traže milion eura.

Privremena mjera zabrane korištenja upisna je i na 10.000 kvadrata zemlje u Mrčevom polju, koja je u vlasništvu Miloša Marovića, kao i na dio stambene zgrade koja je u vlasništvu Tamare Marović u tivatskom naselju Kalimanj.

Na ime Tamare Marović vodi se trećina od 232 kvadrata izgrađenog stambenog prostora, a blokiran je i njen stan od 52 kvadrata u Budvi.

Na liječenju u Beogradu

Finansijskim istražiteljima je sumnjiva i imovina koju je stekao Tamarin brat Ivan Popović, pa je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane korištenja stana od 52 kvadrata u potkrovlju zgrade u centru Budve.

Blokada je stavljena i na njegov stan od 123 kvadrata, poslovni prostor od 40 kvadrata i podrum od 18 kvadrata koje je kupio 2013. godine.

Vijesti pišu da se Svetozar Marović navodno liječi, a Miloša Marovića više niko ne pominje.

Navodi se da su i Svetozar i Miloš Marović već više od godinu dana u Beogradu.

Za starijim Marovićem raspisana je potjernica, ali on se navodno i dalje liječi u jednoj tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, navodi list.

Izvor: Agencije