Sud osporio zabranu putovanja posjetiteljima iz šest muslimanskih zemalja

Donald Trump
Sud smatra da izdavanje Proklamacije predsjednika Trumpa ponovno nadilazi njegove nadležnosti (EPA)

Američki žalbeni sud osporio je u petak zabranu putovanja koju je predsjednik Donald Trump namijenio ljudima iz šest zemalja s muslimanskom većinom i kazao da se ona ne bi trebala primjenjivati na ljude koji imaju jake američke veze.

Deveti žalbeni sud u SAD-u, koji pokriva nekoliko država zapadne obale, također je rekao kako će ta odluka trebati sačekati pravorijek o najnovijoj verziji zabrane putovanja Trumpove administracije koju je donio Vrhovni sud SAD-a.

Tročlano vijeće ograničilo je prethodnu zabranu nižeg saveznog suda za ljude “s vjerodostojnim dobrim odnosom sa Sjedinjenim Državama”, prenosi Hina.

Iako predsjednik SAD-a ima velike ovlasti za reguliranje ulaska useljenika u Sjedinjene Države, te ovlasti nisu bez ograničenja, kazao je Sud.

Sud: Proklamacija predsjednika nadilazi njegove nadležnosti

“Izdavanje Proklamacije predsjednika ponovno nadilazi njegove nadležnosti”, stoji u odluci.

Zabrana je usmjerena na ljude iz Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena koji žele ući u Sjedinjene Države.

Republikanski predsjednik izjavio je da je zabrana putovanja potrebna kako bi se Sjedinjene Države zaštitile od terorizma.

Sud na Havajima odlučio je da je to Trump premašio ovlasti u vezi s imigracijskim zakonom.

Trump je u siječnju izdao svoju prvu zabranu putovanja građanima nekoliko muslimanskih zemalja, što je izazvalo kaos u zračnim lukama i masovne prosvjede.

Izvor: Agencije