Sud potvrdio nalog za hapšenje Assangea

Julian Assange se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine (EPA)

Švedski Apelacioni sud je odlučio potvrditi nalog za hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, čime je produženo njegovo šestogodišnje pravno gonjenje.

Assange (45) je na potjernici švedskih vlasti zbog navodnog silovanja 2010. godine, koje on poriče.

“Apelacioni sud dijeli mišljenje Osnovnog suda o Julianu Assangeu u vezi s osnovanom sumnjom o silovanju”, saopćio je sud.

‘Ugroženo mentalno zdravlje’

WikiLeaks je ranije objavio ljekarski izvještaj u kojem se navodi da je Assangeovo mentalno zdravlje ugroženo ako ostane u Ambasadi Ekvadora u Londonu, uoči sudskog saslušanja u Švedskoj o tome da li će Apelacioni sud podržati nalog za njegovo hapšenje.

“Mentalno zdravlje gospodina Assangea će se najvjerovatnije pogoršati vremenom ako ostane u sadašnjoj situaciji, koju treba riješiti što je prije moguće”, navodi se u ljekarskom izvještaju koji je objavio WikiLeaks putem Twittera, prenosi agencija AFP.

Izvještaj od 27 strana sačinio je neimenovani “ekspert za traumu i psihosocijalna stanja” u Londonu, a datiran je 11. decembra 2015. godine.

Sačinjen je na osnovu pet razgovora vođenih s Assangeom do juna prošle godine, navodi AFP.

Assange je osumnjičen za silovanje u Švedskoj 2010. godine.

On se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje.

Optužbe za silovanje

Australac, koji negira optužbe za silovanje, izjavio je ranije da strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD-a, kako bi se suočio s njihovim optužbama za objelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Saslušanje je odlagano nekoliko puta, zbog pregovaranja dvije zemlje oko uvjeta i vremena ispitivanja.

Švedsko tužiteljstvo navodi da je neophodno najprije saslušati Assangea prije donošenja konačne odluke o podizanju optužnice.

Izvor: Agencije