Sud potvrdio optužnicu u aferi Energopetrol

Branković rekao da se ne smatra odgovornim i najavio da će se braniti (EPA)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za kaznena djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora te nesavjestan rad u službi, a u vezi s postupkom dokapitalizacije kompanije Energopetrol d.d. Sarajevo.

Glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo Alem Hamzić potvrdio je kako su optužnicom obuhvaćeni Nedžad Branković, bivši premijer Federacije BiH i federalni ministar prometa i komunikacija, bivši izvršni direktor općih poslova i direktor Energopetrola Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola – Kasema Ćatović, Ahmed Žilić, Mirko Puljić, Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Prema optužnici, koju prati pet paketa s najmanje 400 dokaza, koju je podiglo Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, optuženi se terete da su pričinili štetu u iznosu većem od najmanje 16 milijuna eura za Energopetrol i Federaciju BiH.

Branković najavio aktivnu odbranu

„U vrijeme dokapitalizacije Energopetrola bio sam ministar prometa i komunikacija. Nisam imao resorne nadležnosti, nego sam bio član Vlade FBiH, jednak svim članovima Vlade, pa procijenite”, odgovorio je Nedžad Branković kad je, prije dva tjedna, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podignulo optužnicu protiv njega i ostalih iz „afere Energopetrol“.

„Ne smatram se odgovornim. Normalno, proces je krenuo i pripremit ću dokumentaciju. Branit ću se“, najavio je Branković.

Još je dodao kako mu to „nije prvo iskustvo“.

„I prošli put kad sam bio optužen, kad se čitala oslobađajuća presuda, rečeno je da je na bazi falsificiranog dokumenta bila podignuta optužnica. Vidjet ćemo šta je ovaj put“, rekao je tada Branković.

Općinski sud u Sarajevu uskoro će zakazati početak suđenja u ovom predmetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije