Sud raspisuje potjernicu za Zdravkom Mamićem

Zdravko Mamić, Dinamo
Mamić je prije godinu na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu (AP)

Županijski sud u Osijeku raspisao je tri tjeralice za bivšim izvršnim direktorom, a sadašnjim savjetnikom zagrebačkog NK Dinama Zdravkom Mamićem, nepravomoćno osuđenom za financijske malverzacije u tom klubu.

Osječki sud je nadležnoj osječko-baranjskoj Policijskoj upravi dao nalog za raspisivanje domaće i međunarodne tjeralice, a bit će izdan i europski uhidbeni nalog.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac kazao je Hini kako je osječko-baranjskoj Policijskoj upravi  (PU) Sud dao nalog da se protiv Zdravka Mamića, koji je 06. lipnja nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, raspiše domaća, ali i međunarodna tjeralica, s obzirom da je dan prije izricanja presude otišao u BiH, a temeljem koje može biti uhićen u bilo kojoj zemlji, izvan Europske unije .

Dodao je kako je policiji poslan i nalog za raspisivanje Europskog uhidbenog naloga, ukoliko bi se okrivljenik zatekao u nekoj od zemalja članica EU.

Zdravko Mamić je prošle srijede na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest i pol godina, dok je njegov brat Zoran Mamić dobio četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca, a bivši direktor Dinama Damir Vrbanović tri godine.

Mamić: Ne vraćam se u Hrvatsku

On nije bio na izricanju presude, već je prije toga otišao u Međugorje u Bosnu i Hercegovinu, od kuda je prije izricanja presude presude poručio da nije u bijegu.

Nakon izrečene presude Zdravko Mamić je na konferenciji za novinare u Međugorju poručio da se ne vraća u Hrvatsku te da će se iz Hercegovine “boriti” do pravomoćnosti presude. 

Zdravka Mamića i ostale hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti za izvlačenje blizu 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog poreza i prireza.

Prema presudi predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina, Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran Mamić i za davanje mita.

Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za nogometaša Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za nogometaša Luku Modrića.

Osječki Županijski sud u srijedu je na temelju nepravomoćne presude dao nalog za uhićenjem Zdravka Mamića.

Izvor: Al Jazeera i agencije