Sud saslušao špansku princezu

Sudac u Palma de Mallorci saslušao je špansku princezu zbog sumnje u prevaru (Reuters)

Španska princeza Cristina, kći kralja Juana Carlosa, pojavila se danas pred španskim sudom u slučaju pokrenutom protiv njenog supruga Inakija Urdangarina, koji je optužen za korupciju, javlja Anadolija.

Sudac u Palma de Mallorci saslušao je špansku princezu zbog sumnje u prevaru, a ovo je prvi put u historiji Španije da se član kraljevske porodice pojavi pred sudom zbog krivične istrage pokrenute protiv njega.

U blizini zgrade suda, koju je okružila policija, okupilo se nekoliko desetaka demonstranata koji su tražili pravdu.

Javnost u šoku

Princeza Cristina pozvana je na sud zbog postupka koji se vodi protiv njenog supruga Inakija Urdangarina zbog pronevjere i ilegalnog trošenja novca iz državnih fondova.

Urdangarin je bivši rukometni reprezentativac Španije i osumnjičen da je, sa svojim saradnicima, utajio više od šest miliona eura, koje je sa računa fondacija prebacio na račune privatnih kompanija.

Sudac Jose Castro, za koga Španci tvrde da je “simbol pravde”, treba nakon saslušanja zatvoriti istragu pokrenutu 2010. godine i odlučiti hoće li se taj slučaj završiti sudskim postupkom.

Španska javnost bila je šokirana kada je saznala za takve radnje člana kraljevske porodice, nakon čega je pokrenut i krivični postupak.

Izvor: Agencije