Sud traži dokaze u slučaju Manning

Manning na predraspravnom ročištu na američkom Vojnom sudu (AP)

Sudija američkog Vojnog suda naložio je tužiocima da pokažu kako ne kriju dokaze u slučaju osumnjičenog vojnika u aferi WikiLeaks, nakon optužbe njegove odbrane da nisu objelodanjeni dokumenti koji bi mu mogli pomoći.

Tužioci će u skladu s ovom odlukom morati predati izvještaje Centralne obavještajne službe (CIA), Federalnog istražnog biroa (FBI), State Departmenta i Nacionalnog kontraobavještajnog ureda u kojima se procjenjuje utjecaj objelodanjivanja diplomatskih depeša na čuvenoj internetskoj stranici, za koje je optužen vojnik Bradley Manning.

Ovakva odluka predstavlja pobjedu za Manninga, čija odbrana već mjesecima tvrdi da tužioci odugovlače odgovoriti na zahtjeve da se predaju dokumenti Vlade koji bi mogli biti od presudnog značaja za ovaj slučaj, piše AFP.

Manning (24) je optužen da je internetskoj stranici WikiLeaks predao veliki broj povjerljivih depeša, a njegovi advokati smatraju da će procjene iz Vladinih izvještaja pokazati da njihovo objelodanjivanje nije imalo značajnog utjecaja na nacionalnu sigurnost i da nije “pomoglo neprijatelju”, kako tvrde vlasti.

Tužioci u ovom slučaju imaju rok do 25. jula da pokažu kako ispunjavaju zakonske obaveze koje se odnose na iznošenje svih dokaza, a sutkinja Denise Lind je nagovijestila da bi se ovaj rok, ukoliko to bude neophodno, mogao produžiti.

Izvor: Agencije