Sud u Beogradu odbacio optužnicu za zločin u Štrpcima

Odlukom je krivično gonjenje privremeno obustavljeno (Arhiva)

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv pet bivših pripadnika vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Tom odlukom je njihovo krivično gonjenje privremeno obustavljeno.

U Apelacionom sudu je rečeno da je optužnica odbačena rješenjem suda, jer nije podnijeta od ovlaštenog tužioca.

“Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje”, navela je glasnogovornica suda Mirjana Piljić i ukazala da ovo rješenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

Zahtjev za nastavak krivičnog postupka

Novi tužilac za ratne zločine preuzeo je funkciju 31. maja. Iz istih razloga bila je odbačena i optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnio zahtjev za nastavak krivičnog postupka, otklonjene su proceduralne smetnje i sada se očekuje nastavak tog procesa.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Također se terete da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistvima civila nesrpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije